Det började med en idé från en av de anställda på Sonys affärsområde för internet of things.

– Hon är uppvuxen på en gård i Skellefteå och har valt att inte ta över den, men kände att hon ville göra något som var bra för djuren och bönderna, säger Morgan Widung, affärsutvecklare på Sony.

Resultatet är en hälsoapp för grisar – Sowtrack. Ännu är det ett koncept som inte finns på marknaden. Men tanken bakom är ungefär som för många andra IoT-lösningar som håller koll på maskinparker och larmar när någon del är på väg att gå sönder – fast det i det här fallet handlar det om levande varelser och syftet är att se till att grisarna får bättre hälsa.

Lösningen består av en app kopplad till molnet och data från taggar med sensorer som fästs i öronen på grisarna. De sänder sedan data kring grisarna via bluetooth till enheter som är monterade i svinstian, som sedan sänder dem till molnet där alla data bearbetas och analyseras och resultaten skickas till appen.

Grisuppfödning är inte en särskilt digitaliserad bransch och den ska vara enkel att använda för bönderna.

– I dagsläget håller vi på med algoritmer för att kunna analysera de data som kommer in. Och för att lyckas med maskininlärning krävs det mycket data som vi nu håller på att samla in.

I takt med att data samlas in ska man sedan kunna analysera hälsoproblem hos grisarna med allt högre precision.

Morgan Widung
Morgan Widung.

Morgan Widung beskriver det lite som träningsarmbandet Fitbit, för det är rörelsemönstren som sensorn håller koll på.

– För kor kan temperatur vara relevant, men för grisar är det inte det viktigaste. De kan lägga sig på örat med sensorn, och då blir det väldigt missvisande. Däremot kan man läsa ut mycket av deras rörelser.

Rörelsemönstren följs på både individ- och gruppnivå så det går att jämföra hur en gris rört sig tidigare med hur den rör sig nu, och hur den rör sig kontra gruppen, och dra slutsatser av det.

Framför allt tittar man i det här första skedet efter om grisarna är halta.

– Det är ett av de största problemen i grisuppfödning eftersom de bråkar när de sätter sin hierarkiordning, och då får de ibland också skador.

Om en skada inte upptäcks riskerar de att förvärras och leda till att grisen måste avlivas.

Morgan Widung berättar att i Danmark ligger dödligheten i grisbesättningar på mellan åtta och elva procent just för att skador och sjukdomar inte upptäcks i tid och kan behandlas.

Övervakningen kan också vara ett sätt att motverka onödig antibiotikaanvändning.

– Sedan november är det förbjudet i EU att använda antibiotika för att förebygga sjukdom vid djuruppfödning. Det är inte så vanligt i Sverige, men i Danmark och många andra europeiska länder används antibiotika mer i preventivt syfte – och det här kan vara ett sätt att ändå kunna hålla nere sjukdomar bland grisarna, säger Morgan Widung.

Hittills har Sowtrack testats på två gårdar i Skåne. Där har systemet lyckats upptäcka skador som bönderna inte själva sett.

Morgan Widung berättar om hur data visade att en av grisarna på gården var halt, men bonden svarade att nej, den var inte halt. Men två dagar senare hörde han av sig – den haltade faktiskt, men det hade inte synts eftersom den var i brunst.

– Det handlar om gårdar med mellan 1 500 och 2 000 grisar, och där hinner man bara titta till varje gris en gång om dygnet. Med vår lösning övervakas de kontinuerligt och bönderna får hjälp att se hur grisarna mår och vilka som behöver tittas till lite särskilt.

Hur känns det då för grisarna att få en tagg i örat?

­– Vår tagg kan sättas in samtidigt som grisen förses med öronmärkestagg så det behövs oftast inget extra hål i örat. Taggen väger under 30 gram så det ska inte vara någon större skillnad.

När Sowtrack ska finnas för försäljning vill Morgan Widung inte svara på – ännu pågår utveckling.

­­– Men vi lägger stor vikt vid att få fram en smidig app. Grisuppfödning är inte en särskilt digitaliserad bransch och den ska vara enkel att använda för bönderna, säger han.

Läs också: 
Inte bara finmekanik – hundra utvecklare krävs för att driva svenska succéklockan
Husqvarna och Sogeti öppnar IoT-center