Ett sista hårt slag mot de kinesiska telekomjättarna Huawei och ZTE kan vara på gång. Enligt uppgifter till Reuters överväger nämligen president Trump att utestänga dem helt från den amerikanska marknaden.

Det skulle i så fall handla om att utfärda en så kallad presidentorder om ett nationellt nödläge vilket skulle innebära ett förbud för företag att köpa telekomutrustning från världens största leverantörer, Huawei och ZTE – även om företagen inte kommer att nämnas vid namn i ordern.

Enligt USA arbetar Huawei och ZTE på uppdrag av den kinesiska regeringen och deras utrustning kan används för att spionera och redan tidigare har de amerikanska myndigheterna förbjudits att köpa telekomutrustning från utländska leverantörer som man anser utgör en ”väsentlig nationella säkerhetsrisk”.

Man har också lobbat hårt för att även andra länder ska stänga ute dem från sina 5g-byggen.

De större amerikanska leverantörerna har redan tidigare slutat använda sig av Huawei och ZTE men mindre leverantörer ute på landsbygden har en hel del kinesisk utrustning i sina nät och de oroar sig nu för att en presidentorder kommer att kosta dem stora pengar.

Läs också: 
Inga hinder för kinesisk teknik när svenska 5g-auktioner drar igång
Huaweichef släpps mot borgen – Trump beredd att ingripa i fallet