Amazon Go – det helautomatiska butikskonceptet utan kassor där kunderna tar vad de vill ha och betalar automatiskt när de går ut – kan snabbt bli en mångmiljardaffär. Enligt nya beräkningar från analytiker på RBC Capital Markets kan de dra in runt 50 procent högre intäkter än vad en vanlig närbutik gör, skriver Recode.

Analytikerna räknar med att ett köp på Amazon Go ligger på 10 dollar och sedan har man tagit det genomsnittliga antalet kunder per dag som ligger på 550 stycken. Det ger runt 1,5 miljoner dollar i omsättning om året för en butik om man tar bort de dagar då butikerna är stängda.

Amazon planerar att öppna 3 000 Go-butiker till 2021 och det innebär att det då skulle handla om en omsättning på totalt runt 4,5 miljarder dollar, runt 40 miljarder kronor.

Men även om det alltså kan gå snabbt för Amazon Go att bli en mångmiljardaffär så kostar det också. Morgan Stanley har beräknat att expansionen till 3 000 butiker kommer att kosta runt 3 miljarder dollar, nästan 27 miljarder kronor.

Den första Amazon Go öppnades i början av förra året i Seattle där företagets huvudkontor ligger. Sedan dess har man öppnat ytterligare åtta butiker.

Läs också: 
Svenska handlare har ögonen på Amazon – vad händer när jätten kommer hit?
Microsoft utmanar Amazon – utvecklar teknik för kassalösa butiker