Huawei har lanserat en ny generation chipp som går under namnet Kunpeng 920 som är designade för datacenter och som också kommer att köras i företagets nya Taishan-servrar. Det här är ett led i i en ny satsning på molntjänster. Det skriver amerikanska nyhetssajten CNBC.

På en fråga om hur den politiska turbulensen runt Huawei (bland annat har USA och Australien stoppat företaget från att vara med och bygga ländernas 5g-nätverk) kan påverka företagets serverförsäljning säger marknadschefen William Xu till CNBC:

– Bara genom att utveckla produkter med god kvalitet kan vi vinna kunder. Vi kommer att lyda lagar och restriktioner på lokala marknader och i slutändan göra produkter som kunder känner igen och välkomnar.

Det kinesiska företaget tjänar mest pengar på att sälja telekomutrustning, men de letar efter nya tillväxtområden som till exempel konsumentelektronik och molnet. De hoppas nu att molnsatsningen ska få en boost med de nya Taishan-servrarna. De nya servrarna med den Arm-baserade Kunpeng 920-processorn är gjorda för att bearbeta och lagra stora mängder data, uppger Huawei.

– Vi hoppas att vi, tillsammans med våra partners, kan göra vår molntjänst till en av de fem största i världen, säger Xu till CNBC.

I dag domineras den globala molnmarknaden av AWS, Microsoft, Google och Alibaba.

Läs mer:
Huawei gör mångmiljardsatsning på cybersäkerhet
Huawei laddar för Sverigeoffensiv – ”ökar investeringarna kraftigt”