Majoriteten av alla utvecklare är mycket eller ganska nöjda med sitt jobb – en bra bit över 90 procent. Men mest nöjda är de som frilansar. 60 procent av de med fast jobb är mycket nöjda och 76 procent av frilansarna.

Det visar en undersökning som Novus utfört bland 200 utvecklare på uppdrag av konsultmäklaren Tingent.

Både anställda och frilans ser en ständig utveckling inom jobbet som den viktigaste faktorn för ett framgångsrikt arbetsliv – runt nio av tio i båda grupperna.

Men bland dem som valt en anställning värdesätts balans mellan arbete och fritid högre än bland frilansarna, 88 procent av dem pekar ut det och 80 procent bland frilansarna.

Frilansarna däremot ser möjligheten att arbeta när och hur man vill som en viktig faktor – 86 procent lyfter fram det mot 76 procent bland de anställda.

Samtidigt lockas en stor grupp av de anställda av frilansarbete. 37 procent av de som i dag har en anställning ser det som troligt att de kommer att frilansa under sitt arbetsliv. Bland dem under 45 år är det ännu fler – 45 procent.

64 procent av alla de med anställning som tänker sig att frilansa uppger just mer frihet att bestämma över sin tid som viktigaste skäl.

Men det finns också de som inte ser friheten som tillräckligt mycket värd. 54 procent av de som inte ser det som troligt att de skulle arbeta som frilans uppger att det beror på osäkerheten i frilansandet.

Läs också: 
Här är 5 heta it-utbildningstrender
Efterfrågan på blockkedjeutvecklare exploderar