Marknaden för samarbetsverktyg eller collaboration som det brukar kallas väntas fortsätta skjuta i höjden under 2019 – i takt med att allt fler företag rullar ut chattappar för gruppsamarbeten i sina verksamheter.

Microsoft pushar sin lösning Teams som en del i det webbaserade Officepaketet och Slack lanserar hela tiden nya funktioner för de större företagen. Bakom de här företagen fortsätter leverantörer som Facebook, Google och Cisco att utveckla sina chattplattformar.

Totalt väntas collaboration-marknaden omsätta 3,5 miljarder dollar globalt under året som ligger framför oss, att jämföra med 2,9 miljarder förra året - men det här segmentet är viktigare än så, eftersom det här berör så centrala delar av företagen, och kan påverka vilka vilka program vi arbetar i och vilka andra tjänster vi använder.

Men vilka är då de viktigaste trenderna inom collaboration under 2019? 

Slack ökar takten och satsningarna på storföretagen – då börsnotering hägrar.

Året som kommer är viktigt för Slack. Det talas om en börsnotering för företaget. Det senaste året har Slack genomfört en rad förvärv för att bredda plattformen och inte minst anpassa den för storföretagen. Detta har skett genom nya funktioner som förbättrad analys, administration och en snabbare desktop-app. De har lagt in nya säkerhets- och krypteringsfunktioner i sitt enterprise-erbjudande.

Slack har fortfarande mycket att göra här, säger de analytiker som vår amerikanska systersajt Computerworld talat med. Deras kundbas består fortfarande till stor del av antingen mindre organisationer eller enskilda grupper inom större organisationer. För att få storföretagen att använda lösningen brett måste de fortsätta utveckla säkerheten och skalningsmöjligheterna.

Microsoft Teams vinner mark – men behöver bli mer än en ersättare för Skype för företag.

Två år har gått sedan Microsoft Teams lanserades på marknaden och det har absolut blivit en rival av rang till Slack. Under det senaste året har Teams till stor del ersatt Skype för företag som Microsofts centrala kommunikationsverktyg för företag och nu finns också ett gratisverktyg tillgängligt.

Appen används nu av 329 000 organisationer över hela världen, det är dock mindre än de 500 000 organisationer som använder Slack (detta enligt de senaste officiella siffrorna från företagen). Men tack vare att den ingår i Office 365-sviten så kommer Teams sannolikt att bli den mest använda, även om det också fortsättningsvis kommer att vara ett diskussionsämne hur ofta den faktiskt nyttjas (i motsats till Slack avslöjar inte Microsoft antalet dagliga användare). Siffrorna drivs ju upp av att det är en del av Office 365-sviten och man kan tänka att det i många fall är it-avdelningen som valt hela plattformen, men att det egentligen inte säger särskilt mycket om hur populär just Teams är bland användarna.

Microsoft måste integrera Teams mer i användarnas arbetsflöden, vilket kräver fler tredjepartsintegrationer. Annars är risken stor att Teams bara blir en ersättare för Skype, och att anställda ändå väljer Slack för sina arbetsprocesser. Det här blir en viktig uppgift för Microsoft under 2019 i det här sammanhanget.

Gruppsamarbeten och kommunikationstjänster överlappar.

Videochatt väntas i allt högre grad ta plats på kontoret under 2019. Video- och röstfunktioner blir bättre och enklare att använda. Därtill förbättras de ytterligare av ai-integrationer som till exempel att man kan blurra bakgrunden, olika smarta texttjänster och uppspelningsfunktioner. Sammantaget innebär det här att det sker ett allt tydligare överlapp mellan mjukvara för gruppsamarbeten och andra kommunikationstjänster.

Marknadskonsolidering.

Atlassians Stride var den första stora chattappen som försvann från den här snabbväxande marknaden – och det kan visa sig vara det första tecknet på en förändrad marknadsdynamik. Stride köptes upp av Slack under fjolåret. Att inte ens Atlassian med all sin erfarenhet av området ansåg det värt att ta upp kampen mot jättarna är talande och förmodligen en början på en större konsolidering.

Samtidigt fortsätter marknaden växa, och det här är inte en värld där vinnaren tar allt, det finns möjligheter för flera spelare. Det finns fortfarande mycket utrymme inom gruppsamarbeten att växa och det finns möjligheter för fler spelare, inte bara Slack.

”Slack är fortfarande mest ett instrument för kunskapsarbetare, men det finns många, många andra anställda, så jag tror att det här fortfarande bara är i sin linda”, säger en analytiker till Computerworld.

Läs mer: 
Slack, Google eller Microsoft? – analysverktyg vapen i slaget om företagschatten
Chattverktyg för företag rena getingboet – här är alternativen