IBM inleder året med att ta hem ett riktigt megakontrakt. Det är Nordea som har valt att teckna ett avtal med ett beräknat värde på 540 miljoner dollar, vilket motsvarar 4,8 miljarder kronor.

Affären handlar om outsourcing av Nordeas IBM Z-verksamhet, som nu alltså tas över helt av IBM Services. Nordea och IBM har haft ett samarbete sedan 2003, och det nya samarbetet beskrivs som ett sätt att bygga vidare på det.

Det handlar om majoriteten av Nordeas Z-infrastrukturtjänster i fem länder. Enligt IBM får Nordea därmed tillgång till de senaste tekniska framstegen, som exempelvis kognitiva tjänster samtidigt som man kommer att få en stabil och välfungerande organisation kring IBM Z.

Konkret innebär det också att en grupp anställda från Nordea tar klivet över till IBM. Hur många och exakt vilka som flyttas över i vilka länder är ännu inte klart. Enligt svenska IBM pågår just nu fackliga förhandlingar, så man vill inte gå in på några detaljer. Överlag överlåter man kommunikationen till kunden, enligt informationschef Lennart Malm.

– Det här är personal och kunskap som är väldigt efterfrågad. Det finns ett stort behov på marknaden efter den här kompetensen, så det ser vi väldigt positivt på och det är bra för oss att få in den. I övrigt vill jag inte kommentera affären, säger han.

IBM konstaterar också att det nya kontraktet skiljer sig från tidigare stordatoraffärer, eftersom det här finns en möjlighet att skriva om servicenivåavtalen allt eftersom, baserat på den erfarenhet IBM har av Nordeas stordatorer.

Totalt berörs 117 anställda varav 38 i Sverige. Enligt Nordea kommer samtliga att erbjudas nytt jobb hos IBM och är garanterade att jobba med Nordeakontot de första 12 månaderna.

I en kommentar till avtalet skriver Nordeas presschef Afroditi Kellberg till Computer Sweden att ”IBM är en etablerad partner för oss och besitter stor kompetens. Genom avtalet säkrar vi denna del av verksamheten över tid med en pålitlig leverantör.”

Läs också:
Så tycker outsourcingköparna om sina leverantörer – molnjättarna allt populärare
Så bygger Swedbank framtidens bank – ”allt händer i exceptionell fart”