Året har inletts med ett par signaler om sämre tider för elektronikjättarna. Både Samsung och LG Electronics har hunnit med att vinstvarna. Även från Apple kommer en ny negativ prognos: de har dragit ner den planerade produktionen av tre nya Iphone-modeller med runt 10 procent för årets första kvartal. Det skriver nyhetsbyrån Reuters.

Enligt affärstidningen Nikkei Asian Review bad Apple redan i december sina leverantörer att producera färre enheter än planerat av modellerna XS, XS Max och XR.

Den totala planerade produktionsvolymen för både gamla och nya Iphones kommer sannolikt att sänkas till ett intervall på 40 miljoner till 43 miljoner enheter för januari-mars, från den tidigare prognosen på 47 miljoner till 48 miljoner enheter, rapporterar Nikkei.


Premiär! Missa inte Branschkollen – nyhetsbrevet för den svenska it-branschen. Teckna en gratis prenumeration här.


Det här kommer efter en svag efterfrågan på Iphone i Kina, världens största smartphonemarknad, där ekonomin tappar fart. Många analytiker och konsumenter tycker också att de nya Iphone-modeller är överprissatta.

Analysföretaget Canalys uppskattar att smartphone-leveranserna i Kina föll med 12 procent förra året och tror att de kommer att falla ytterligare tre procent under 2019.

Även när Samsung vinstvarnade tog företaget upp tuffare tider på smartphone-marknaden som ett skäl. Samsung drabbades dock också av svagare efterfrågan på minneskomponenter.

Läs mer: 
Chockprognos från elektronikjätten – vinsten rasar
Luften ur: nu rasar smartphone-försäljningen