I USA och Australien har Huawei stoppats från att vara med och bygga 5g-nät på grund av säkerhetsskäl. För ett par veckor sedan uttryckte också Storbritannien oro över den här frågan.

Även Norge utreder nu om Huawei ska få vara med och bygga landets 5g-nät. Det här uppgav norska justitieministern Tor Mikkel Wara på onsdagen, skriver nyhetsbyrån Reuters.

– Vi delar samma farhågor som USA och Storbritannien, och det är spionage mot privata och statliga aktörer i Norge, säger Tor Mikkel Wara till Reuters.

– Den här frågan har hög prioritet, och vi vill ha det på plats innan vi bygger nästa runda av telekomnät

Både Telenor och Telia använder 4g-utrustning från Huawei i Norge och testar teknik från det kinesiska företaget i deras 5g-nät.

Som Computer Sweden skrev i höstas är de 5g-auktioner som pågår i Sverige nu teknikneutrala och tar inte hänsyn till huruvida teknik från någon kinesisk leverantör används av operatörerna.

I oktober sa Huaweis Sverigechef Kenneth Fredriksen att han är säker på att inte mötas av sådana hinder när det gäller 5g-utbyggnaden i Sverige.

– Det här har fått för stort utrymme eftersom det bara är i Australien och USA som det har varit en fråga, och där har det bara handlat om politik. När det gäller Europa och Sverige så har vi mötts av en öppen marknad, vi har goda kundrelationer och har tagit stora kontrakt. Vi är helt säkra på att vi inte kommer att mötas av några sådana hinder när det gäller 5g-byggandet i Sverige, sa Kenneth Fredriksen.

– Även i andra stora länder som Kanada och Tyskland har vi välkomnats officiellt att vara med i 5g-arbetet.

Huawei satsar stort i Sverige och ska under de kommande åren dubbla antalet partners de arbetar med i Sverige och ”öka investeringarna kraftigt” i forskning och utveckling här.

Även i Sverige diskuteras dock den här frågan även om situationen försvåras av att Sverige styrs av en övergångsregering. Det säger Carl-Martin Vikingsson som är pressekreterare hos digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) till nyhetsbyrån TT.

– Det är klart att Huawei är en av de aktörer som naturligtvis diskuteras, säger Carl-Martin Vikingsson till TT.

Vikingsson säger vidare att man hoppas att den regering som tillträder tar tag i frågan snarast.

Läs mer: 
Trump överväger totalstopp för Huawei i USA