Spionerianklagelser duggar allt tätare kring den kinesiska telekomjätten Huawei. Sedan före jul sitter företagets finanschef, och tillika dotter till grundaren, Meng Wangzhou fast i Kanada efter att USA begärt henne utlämnad misstänkt för att ha försökt föra ut pengar ur Iran. Ännu har kanadensiska myndigheter inte avgjort ärendet.

Huaweis ledning, med Meng Wangzhous pappa i spetsen, har gjort klart att anklagelserna ska bestridas i domstol i USA om hon hamnar där.

I slutet av förra veckan var det åter dags för spionerianklagelser och en Huaweianställd greps i Polen misstänkt för spioneri. Även en person anställd på telekomoperatören Orange greps i samma veva, rapporterar New York Times.

Men denna gång är Huaweis inställning en annan. I helgen meddelade företaget att mannen avskedas för att han fått företaget att framstå i dålig dager. Det han anklagas för har ingenting med företaget att göra enligt Huawei.

Enligt Reuters visar mannens Linkedinprofil att han har varit attaché hos den kinesiska generalkonsuln i Gdansk från 2006 och 2011 ska han ha börjat arbeta för Huawei i Polen. Polen är företagets huvudkontor för Central- och Östeuropa och Norden.

I en kommentar till Bloomberg säger Brock Silvers, vd på Kaiyuan Capital som investerar i kinesiska företag men inte just Huawei, att gripandena i Polen kan ”få en stor inverkan” på företagets affärer i Europa oavsett var anklagelserna till sist landar.

Och Adam Ni, forskare inom strategi och försvar på Australian National University, anser att Huaweis snabba beslut att sparka mannen visar att man försöker distansera sig från hans eventuella handlingar.

– 2019 kommer att bli ett räkenskapens år för Huawei i EU eftersom EU-länderna blir allt mer skeptiska till Huaweis verksamhet, säger han.

Allt fler länder börjar betrakta Huawei som en säkerhetsrisk och misstänker att företaget arbetar på uppdrag av den kinesiska regeringen. I USA och Australien har Huawei stoppats från att vara med och bygga 5g-nät av säkerhetsskäl och i Norge utreds just nu om Huawei ska få vara med och bygga landets 5g-nät. Även Storbritannien har nyligen uttryckt oro.

Dessutom uppges USA:s president Trump överväga att utvidga sanktionerna mot Huawei och införa ett totalstopp för amerikanska företag att köpa in företagets utrustning.

Läs också: 
Norge överväger att utestänga Huawei från 5g-byggandet
Trump överväger totalstopp för Huawei i USA