Det fuskas uppenbarligen en hel del i livsmedelsbutikernas självbetjäningskassor. Forskare vid University of Leicester har kommit fram till att detaljhandelsföretag i Europa och USA som infört självbetjäning drabbas med nästan dubbelt så mycket snatteri.

Med utgångspunkt i det har nu Fujitsu lanserat en AI-baserad applikation som ska förhindra bedrägerierna. Lösningen har tagits fram och testats tillsammans med en av Europas ledande stormarknadsaktörer, och nu kommer den snart att vara tillgänglig i Sverige.

Med det nya systemet kan butikerna även komplettera med kameror till sina självbetjäningskassor. Med hjälp av AI dubbelkontrolleras de självscannade varorna för att upptäcka och förhindra att bedragare använder sig av fejkade streckkoder. Tekniken är utvecklad på Fujitsus AI Center of Excellence i Paris och ingår i Fujitsus Zinrai-portfölj tillsammans med övriga AI-lösningar.

Under januari planeras ett pilottest. I det första steget använder systemet maskininlärning för att lära sig att visuellt känna igen alla varor som hamnar vid kassan, så att det kan skilja mellan en dyr och en billig vara även om de väger lika mycket, och även om streckkoden flyttas från en vara till en annan. Om en varas förväntade utseende inte stämmer överens med streckkoden kommer systemet att tillkalla personal för kontroll.

– Fujitsu har lämnat den inledande AI-hajpen bakom sig för att börja leverera faktisk affärsnytta. Denna teknik för att förhindra bedrägeri är en av de första kommersiella applikationer som skapats i vårt AI Center of Excellence i Paris. Detta är ett särskilt viktigt område för dagligvaruhandeln eftersom dubbelt så mycket bedrägeri sker via självbetjäningskassorna, säger Bruno Sirletti, chef över Retail & Hospitality på Fujisu Emea, som tror att det på sikt kan underlätta handeln.

– Med vår nya teknik minskar vi detta genom att göra det väldigt svårt att lura kassan, och det kan göras utan att självbetjäningen blir besvärligare för de ärliga kunderna. Genom att minska bedrägerierna kan livsmedelshandeln ta ett nytt steg mot smidiga, kassalösa mataffärer och maximera nyttan av sin investering i befintliga kassor.

Läs också: 
Färdigprasslat i fickan – nu vill Hemköp bli fritt från papperskvitton
Coop och Ica vill också slopa papperskvitton – men vad krävs för att nå dit?