85 olika organisationer kräver i ett skarpt formulerat brev till Amazons vd Jeff Bezos att Amazon slutar sälja sitt ansiktsigenkänningssystem Rekognition till amerikanska myndigheter.

Bland undertecknarna finns flera medborgarrättsorganisationer som ACLU, Electronic Frontier Foundation och Human Rights Watch.

Systemet har fått kritik för att visa felaktiga resultat och det finns också en oro för att den möjligen har en rasistisk ”bias”, en partiskhet. Men det har hittills inte stoppat Amazon från att försöka tjäna pengar på tekniken, skriver Mashable.

På senare tid har det rapporterats om att FBI använder sig av Rekognition i begränsad skala och att Amazon i somras demonstrerade sin teknik för den amerikanska immigrationsmyndigheten ICE.

I brevet pekar organisationerna på hur övervakning med ansiktsigenkänning gör att människor blir rädda för att delta i protester, samlas utanför en gudstjänst eller ”helt enkelt leva sina liv”.

”I stället för att försöka skydda mot de verkliga farorna med ansiktsigenkänning så ignorerar ert företag samhällsintressen och fortsätter driva tekniken in i myndigheternas händer”, skriver de.

Det här är inte första gången som Jeff Bezos får ta emot krav på att sluta sälja Rekognition till myndigheterna. I juni uppmanade 19 av företagets investerare honom att sluta sälja till polisen.

Läs också: 
E-handelskungen Jeff Bezos – ständigt rubrikernas man
Trots Googles sorti: Amazon ser inga problem med Pentagons megaaffär


Premiär! Missa inte Branschkollen – nyhetsbrevet för den svenska it-branschen. Teckna en gratis prenumeration här.