Huaweis grundare, Ren Zhengfei, avfärdar allt tal om spioneri i en mycket sällsynt intervju med en utvald skara utländska medier, bland annat Financial Times, Wall Street Journal och Bloomberg.

Till reportrarna säger han att hans företag inte har någon regelbunden kontakt med regeringen i Peking.

– Jag älskar mitt land, jag stöder Kommunistpartiet. Men jag gör inget för att skada världen, säger han.

– Jag ser ingen nära koppling mellan min personliga politiska övertygelse och Huaweis affärer.

Skulle det komma en förfrågan från Peking om känslig information om Huaweis kunder skulle svaret bli ett nej enligt Ren Zhengfei.

– Det finns ingen lag i Kina som kräver att företag installerar obligatoriska bakdörrar, tillägger han.

När det gäller hans egen dotter Meng Wanzhou, tillika finanschef på Huawei, som sitter fast i Kanada eftersom hon begärts utlämnad till USA konstaterar han att han saknar henne ”väldigt mycket”.

Samtidigt säger han att han avvaktar och ser om president Trump ingriper när det gäller hans dotter. Han passar också på att prisa den amerikanska presidenten.

– Trump är en stor president. Han vågar göra stora skattesänkningar vilket gynnar företagen. Men du måste behandla företag och länder väl så att de är villiga att investera i USA och regeringen kan få in tillräckligt mycket skatt.

Och Ren Zhengfei tonar också ner Huaweis roll i handelskonflikten mellan Kina och USA – ”Huawei är bara ett sesamfrö” i den konflikten säger han.

Läs också: 
Pressat Huawei sparkar spionanklagad anställd
Norge överväger att utestänga Huawei från 5g-byggandet


Premiär! Missa inte Branschkollen – nyhetsbrevet för den svenska it-branschen. Teckna en gratis prenumeration här.