Nu börjar EU:s arbete med ett nytt direktiv för digital upphovsrätt gå in på upploppet. I dag ska ministerrådet rösta om förslaget och blir det ett ja så återstår endast en förhandling mellan rådet och Europaparlamentet i nästa vecka och sedan sker den slutliga omröstningen i mars. Under 2021 ska direktivet införlivas i medlemsländernas nationella lagar.

Och inför röstningen gör Google ett sista försök att stoppa en av de omdiskuterade delarna – artikel 11 som handlar om länkade nyheter och som gör att man behöver betala för att lägga upp en kort snutt av en nyhet från någon annan, rapporterar The Verge.

Betala är uppenbarligen inte ett alternativ för sökjätten. Så för att visa hur ödsligt det skulle bli i Google News lägger sökjätten nu upp det som skulle möta en EU-medborgare som går in där om artikeln går igenom – inga sammanfattningar, inga rubriker, inga bilder.

Ett annat mycket kritiserat förslag är artikel 13 som handlar om att plattformar som Youtube ska hålla koll på att det som laddas upp på sajten inte är upphovsrättsskyddat – inte bara rensa i efterhand. En risk med ett sådant uppladdningsfilter som kritikerna pekar på är att det skapar ett incitament att snarare ta bort för mycket än för lite för säkerhets skull.

Och ett tredje förslag som många vänt sig emot innebär att människor inte skulle få filma på idrottsevenemang.

Läs också: 
Snart avgörs slaget om EU:s digitala upphovsrätt
EU:s länkskatt får Google att hota med att stänga sin nyhetstjänst