Nej, EU:s ministerråd ger inte det förslag till ny digital upphovsrätt som mejslats fram i Europaparlamentet godkänt. Det stod klart efter fredagens möte.

Elva länder – bland annat Tyskland, Italien, Nederländerna, Finland och Sverige – gjorde då klart att de inte kunde stödja det senaste förslaget.

Julia Reda, EU-parlamentariker för tyska Piratpartiet, skriver på sin blogg att det med undantag av två länder – Kroatien och Portugal – handlar om länder som redan visat sig skeptiska till någon av de mest kontroversiella artiklarna – 11 och 13.

Det första rör sig om förslag på länkavgift för korta nyhetsutdrag och det andra är ett krav på att plattformar som Youtube ska se till att inget upphovsrättsskyddat material laddas upp, att de har någon typ av uppladdningsfilter.

Att ministerrådet nu säger nej till det liggande förslaget betyder inte per automatik att de kritiserade förslagen nu är borta från bordet – däremot leder det till att det dröjer innan direktivet kan röstas igenom eftersom förslaget måste omarbetas så att det kan godtas av en kvalificerad majoritet.

Det innebär att det nu är mindre troligt att det hinner tas beslut om nytt direktiv för digital upphovsrätt före EU-valet enligt Julia Reda.

Läs också: 
Google sistaminuten-lobbar mot EU:s digitala upphovsrätt
Snart avgörs slaget om EU:s digitala upphovsrätt