Socialdemokraterna tar över digitaliseringsfrågorna från Miljöpartiet. Tidigare digitaliseringsministern Peter Eriksson flyttar över till utrikesdepartementet.

I stället blir det en gammal bekant som kommer tillbaka, nämligen Anders Ygeman som lämnade sin post som inrikesminister i förra regeringen efter att outsourcingskandalen på Transportstyrelsen briserat.

Nu får han ansvar för energi- och digitaliseringsfrågor på det nyinrättade infrastrukturdepartementet.

Just den digitala infrastrukturen är också ett område som nämns i den överenskommelse som S, MP, C och L har slutit. Där slås fast att målet ska vara att 95 procent av alla hushåll och företag bör ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s redan år 2020.

Anders Ygeman hade under sin tid som inrikesminister hand om frågor kring nationell it-säkerhet. Som ung drev han också Svenska Spectravideo- och MSX-klubben och gav ut tidningen Hacker.

I dagens regeringsförklaring lyfte statsminister Stefan Löfven just fram utbyggnaden av bredband och mobila tjänster som en punkt. Andra punkter med it-koppling var att oregistrerade kontantkort förbjuds, att säkerhetspolisen ska få tillåtelse att läsa krypterad trafik, att det ska inrättas ett nytt centrum för att öka informations- och cybersäkerheten och att det ska komma ny lagstiftning kring datalagring.

Han nämnde också att problemet med kompetensutvisningar ska lösas – i flera uppmärksammade fall har det handlat just om it-proffs.

Läs också: 
Topp-politikerns okända bakgrund som hacker: "Det var en annan tid"
Så har it-politiken lyckats – kompetensbristen en ödesfråga
Digitaliseringsministern vill få mer muskler – ”bra om man kunde lägga konkreta förslag”