När Sverige hamnar dåligt till i internationella utvärderingar av skolan brukar det heta att vi i alla fall är bra på grupparbeten och på engelska. För vi är väldigt bra på engelska i Sverige. Enligt EF:s tester på över 1,3 miljoner människor är vi till och med bäst i världen på engelska – om man inte räknar engelskspråkiga länder. Det är dessutom ett språk som många av oss, särskilt inom it-branschen, använder som ett dagligt arbetsspråk.

Jag gjorde en liten informell enkät bland vänner och kollegor. Det visade sig att många har ett aktivt ordförråd på 5000–10000 ord. Det stämmer väl med vad man har sett i mer formella studier. Med aktivt ordförråd menas ord som du själv kan använda, inte bara ord du förstår när du hör dem i en kontext.

Det här är en artikel från Expert Network »

Ta nu en liten paus och testa dig själv och utmana din omgivning att testa sig. En vokabulär på 5 000 ord motsvarar en infödd fyraåring och 10 000 ord motsvarar en åttaåring. Hamnar du i det spannet har du inget att skämmas för — men engelska på en vuxen nivå förutsätter ett ordförråd på minst 20 000 ord. Ska man nå den nivån behöver man lära sig 2 000 ord per skolår. Det blir tio ord per skoldag.

Det är inte bara det att vi kanske överskattar vår egen förmåga att tala och skriva engelska. Vi överskattar lätt förmågan hos offshoring-partners att tala engelska också. Enligt samma studie är nivån i Indien till exempel tjugo procent lägre än i Sverige. Bristande kommunikation leder till missförstånd och bortkastat arbete.

Kan vi göra något?
Turligt nog finns det några enkla åtgärder som vi alla kan vidta i våra egna liv:

  1. Undvik att använda engelska slentrianmässigt. Även om vi är bäst på engelska så är vi ännu bättre på svenska.
  2. Använd ett lärande förhållningssätt. Jobba aktivt med din vokabulär. Notera de ord du inte är helt säker på. Slå upp dem. Lär dig nya synonymer. Fortsätt plugga, även om du är vuxen.
  3. Läs mycket, framförallt skönlitteratur. Språket är mycket mer varierat där och du lär dig fortare.

Borde vi göra något?
Det är väl klart att man inte har en sexårings intellektuella nivå för att man har samma storlek på ordförrådet. Det är väl klart att man kan klara ett helt arbetsliv i vår bransch utan att veta vad alla redskap i kökslådan heter på engelska. Det är väl klart att det inte är så lätt att få ett bra ordförråd när skolan har en ambitionsnivå på tio nya ord i veckan i stället för tio per skoldag.

Men det är resultaten som räknas i en global värld. Sverige behöver ett språkligt språng. Vår bransch behöver ett lingvistiskt lyft. Du behöver ett ordentligt ordförråd.

”You snooze, you lose”.

Läs också: 
God it-säkerhet måste finnas med från början - även i molnet

Fakta

Befattning: Chefsarkitekt
Linkedin: Greger Wikstrand
Twitter: @gregerwikstrand
E-post: g.wikstrand@cgi.com
Hemsida: www.gregerwikstrand.com
Företag: CGI
Expertområden: Molnet, lösningsarkitektur, e-/m-hälsa, telekommunikation, digital transformation och agil mjukvaruutveckling.
Certifieringar: TOGAF 9
Bakgrund: Teknologie doktor i datavetenskap, har forskat om prestanda, applikationer, den mänskliga faktorn, trådlösa nätverk och deras samspel samt publicerat ett 20-tal vetenskapliga artiklar. Mer än tio års erfarenhet inom it-branschen, främst som lösningsarkitekt.