Nu är det mindre än ett år kvar tills Microsoft slutar ge support till ett av företagets mest populära operativsystem någonsin, Windows 7. Den 14 januari nästa år kommer inte Microsoft längre att förse användarna med säkerhetsuppdateringar eller support för pc som kör Windows 7, åtminstone inte inom ramen för de vanliga avtalen.

Detta trots att Windows 7 fortfarande är ett av de allra mest använda operativsystemen, ja så sent som i november förra året var det fortfarande det mest populära av alla, enligt mätningar från analysföretaget Net Market Share.

Först i december gick Windows 10 om sjuan som det vanligaste operativsystemet på stationära och bärbara pc i världen. ”10:an” som funnits ute på marknaden sedan 2015 hade då en marknadsandel på 39,22 procent mot sjuans 36,90 procent.

– Det är en betydande del som använder Windows 7, också bland företagen i Sverige. Kanske något lägre än den globala siffran, men fortfarande en hel del, säger Bo Bauhn, ordförande i Microsofts partnerorganisation IAMCP och vd för konsultföretaget Retune.

Bo Bauhn säger dock att företagen har en betydligt bättre beredskap för det här skiftet den här gången, än senast ett väldigt populärt operativsystem skulle bytas ut, nämligen XP.

– Den gången var det många som togs på sängen. Nu upplever jag att de allra flesta är medvetna om det här och att de har en plan. Jag tror det är många som gör skiftet nu under året, och jag upplever inte att det är någon panik.

Varför har då Windows 7 haft så lång livstid hos så många?
– De upplevs som stabilt, och om man då har mycket egenutvecklade applikationer och kanske inte har kraven på sig att ligga i framkant, då ligger man nog gärna kvar. Det är alltid ett stort jobb att migrera, med att inventera alla applikationer och så vidare.

Anders Elbak, pc-analytiker på analysföretaget IDC, påpekar att många företag kör både Windows 7 och Windows 10, och att åtminstone hälften av organisationerna i Sverige i någon grad fortfarande använder sig av Windows 7. Men inte heller Anders Elbak tror att det råder någon större nervositet på företagen.

– Många har redan en migreringsplan, och dessutom kommer det fortfarande att finnas säkerhetsuppdateringar, även om man måste betala för det - om man inte väljer att flytta Windows 7-maskinen till Azure och kör den som en virtuell maskin. Det innebär att man kan välja att migrera merparten av datorerna, men att man låter de maskiner som kör speciella program som är svåra att migrera fortsätta på Windows 7.

Analysföretaget Forrester Research tittar enbart på företags-pc och hos dem är siffran som migrerat till Windows 10 högre än den mer generella siffran hos Net Market Share. Senaste året har ”en massiv migration till Windows 10 skett”, säger deras teknikanalytiker Andrew Hewitt till nyhetssajten ZDNet – och nu kör 56 procent av alla företags-pc Windows 10.

– Skiftet går snabbt, men som synes, så är det ganska långt kvar tills att alla gått över till Windows 10, säger han till ZDNet.

Ett skäl som Hewitt nämner är att många företag sitter kvar med licensprogram som inte är kompatibla med Windows 10.

Ungefär samtidigt som Microsoft lägger ner supporten för Windows 7 så gör de samma sak med Windows Mobile 10. Redan 2017 gick Microsoft ut med att företaget inte längre ska utveckla nya funktioner eller ny hårdvara för Windows 10 Mobile, men de har fortsatt med säkerhets- och mjukvaruuppdateringar. Det här kommer dock att upphöra den 10 december i år.

Nu rekommenderar Microsoft i stället Windows 10 Mobile-användare att flytta över till antingen IOS-enheter eller Android-enheter. ”I och med att supporten till Windows 10 Mobile OS upphör, rekommenderar vi användare att flytta till Android- eller IOS-enheter som det finns stöd för”, skriver de på supportsidan för Windows.

Läs också:
Windows 7 på väg mot döden – här är datumen att hålla koll på
Bekräftat: Windows 10 har gått om Windows 7