5G-tekniken rycker allt närmare. Även om den stora utrullningen av kommersiella nät inte kommer att ske förrän 2020 snickras det en hel del i konsultledet. För det är framför allt företagen som väntas dra nytta av den nya tekniken

På Tieto har man precis ingått ett partnerskap med Telia där 5G står i centrum. Det handlar framför allt om att ta fram nya användningsområden men även nya produkter och tjänster för det framväxande ekosystemet kring 5G. Bland Telias övriga partner hittar vi bolag som Ericsson, Volvo Construction Equipment och Einride.

– Att bara se 5G som ytterligare en kommunikationsteknologi är att göra det väl enkelt för sig. Det här är jättespännande. Från vårt perspektiv upplever vi att tekniken kan komma att användas i en mängd olika branscher och det kommer att vara en viktig del i hur olika företag utvecklar sin affärsplan, sin strategi eller sin logisktik. Det finns massor med saker som 5g kan möjliggöra, som hade varit svåra och ibland omöjliga med dagens teknik, säger Cecilia de Leeuw, ansvarig för Telecom Services på Tieto.

Hon poängterar att det ännu är tidigt men säger att det finns stora möjligheter, inte minst när det handlar om att ha mängder av uppkopplade enheter som kommunicerar med varandra och skickar vidare stora datamängder med hög hastighet i realtid till andra delar av nätverket.

– Det finns egentligen inga begränsningar på var det kan användas. Än så länge är inget skrivet i sten, men vi tycker att det är viktigt att vara med från början. Det kan vara tillverkningsindustrin, skogsindustrin samt givetvis sjukvården. Det finns många som kan dra nytta av det här och Telia är ledande i Sverige och behöver ett antal partner och vi tycker så klart att vi är en perfekt partner. Vi ser det som en viktig del i teknikutvecklingen och vi har en tidig dialog med många av våra kunder kring det här, säger Cecilia de Leeuw och ger ett konkret exempel:

– Vi känner redan av ett stort intresse från våra kunder inom skogsindustrin, som ser möjligheter att optimera sin leverantörskedja tack vare de möjligheter till realtidsplanering som 5G-tekniken öppnar upp för. Genom att placera uppkopplade sensorer i träd kan man enkelt hålla koll på alla parametrar, från fuktighetsgrad och temperatur till väderlek och eventuella risker som trädröta, för att på så sätt identifiera exakt rätt tid för avverkning.

Ett annat konsultbolag som 5G-filar för fullt är Sigma IT Consulting. Även här är den tidiga satsningen grundat i ett tydligt partnerskap.

– Vi har en ganska lång historik som leverantör till Ericsson. Den andel 5G-projekt vi gör i dag är helt och hållet knutna till Ericsson, säger Ulf Ödesjö, affärsområdeschef för R&D på Sigma IT Consulting.

Men det är givetvis ett kommande tillväxtområde, speciellt när det handlar om IoT.

Ulf Ödesjö
Ulf Ödesjö.

– Sigma har stor verksamhet inom IoT och vi rampar upp med massa folk inom det området, inte minst i Malmö och Lund där mycket bygger på avknoppningar från det tidigare Sony Mobile. Och vi rekryterar så det står härliga till. Ju fler vi får in desto bättre, men det är en enorm brist på kompetens.

Den stora tillväxten inom 5G kommer att ske under 2020 när tekniken enligt plan ska finnas på plats på allvar.

– Det blir första gången det blir kommersiellt tillgängligt Jag tror att IoT-sidan kommer få ett stort uppsving av det, inte minst industriell IoT med uppkopplade maskiner, plus att det givetvis behövs mycket mjukvaruutveckling kring det. Vi ser att Ericsson har stort behov av det redan idag, konstaterar Ulf Ödesjö.

Bengt-Åke Claesson, CGI
Bengt-Åke Claesson, CGI.

Hos CGI pratar Bengt-Åke Claesson, som är ansvarig för IoT och Cloud, om att de redan i april ifjol använde 5G för att visa upp den lösning som ligger till grund för Kiruna och CGI Hidden City. Han tror också att 5G kommer innebära en hel del, men anser inte att det finns någon anledning att stressa fram något för en teknologi som inte finns på plats än.

– Vi utgår hela tiden från det som finns tillgängligt för våra kunder. Det här är absolut ett intressant område för att koppla upp industrin, men 5G är bara en teknologi för att uppnå de övergripande målen. Det är fortfarande samma utrustning som ska kopplas upp så det gör ingen större skillnad i sig själv, säger han och betonar det faktum att CGI inte är utelämnade till Sveriges gränser.

– Det finns ingen världsstandard som fungerar idag så man får inte bli för teknologibunden. Vi bygger våra tjänster globalt och testar allt eftersom. Ibland känns det som 5G är lösningen på alla problem. Det är det inte, det finns vägar för IoT-uppkopplingar redan idag, med alla möjliga teknologier. Men naturligtvis är det bra om man kan få en standardiserad form, det gör det lättare för oss.

Läs också:
2019 blir året då 5G går från snack till verkstad
Norge överväger att utestänga Huawei från 5g-byggandet

Fakta

Remote health – att operera och diagnosticera i realtid på distans
En växande marknad. Omsätter 7 miljoner dollar i Norden mätt i programvara och tjänster. Den årliga tillväxten väntas ligga på 53 procent. Prognosen för 2022 är 60 miljoner dollar.

Robotiserad/automatiserad produktionsprocess
Industriella robotar omsätter 2018 320 miljoner dollar i tjänster och programvara. Här sker en snabb tillväxt på mobilitet och krav på låg latency. Prognosticerad tillväxt totalt är 11 procent.

Connected/autonomous vehicle – intelligenta transportsystem, fleet management och asset management
Det är än så länge en liten marknad, med cirka 6 miljoner dollar i programvara och tjänster, men prognosen spår över 50 miljoner dollar 2022.

Källa: IDC