Om mindre än ett år upphör supporten till Microsofts populära operativsystem Windows 7, såvida man inte betalar för den. Som Computer Sweden skrev i tisdags finns dock Windows 7 fortfarande på mer än var tredje pc i världen.

Flera användare har hört av sig efter artikeln och de har det gemensamt att de föredrar Windows 7 framför det nyare Windows 10. En av dem är Anders Mårtensson som arbetar som systemadministratör vid Lunds universitet. Han vill betona att synpunkterna är hans egna och inte arbetsgivarens, men han säger att han kommer att hålla fast vid Windows 7 så länge det går, även om Microsoft slutar supporta det.

Anders Mårtensson
Anders Mårtensson.

– Vi arbetar mycket med forskning och där är Windows 7 betydligt bättre. Framför allt är det lättare att få kontroll över uppdateringarna, där man kan välja själv om man vill uppdatera eller inte.

– Med Windows 10 uppdateras det automatiskt, vilket gör att man inte får någon kontroll över uppdateringarna. För oss har det hänt att andra programvaror slutat fungera efter de här uppdateringarna.

Dessutom, säger Anders Mårtensson, arbetar deras verksamhet mycket med instrument och mikroskop som ofta är certifierade utefter Windows 7, och det är inte alltid man får göra uppdateringar på de datorer som följer med systemen.

– Men jag tycker överhuvudtaget att Windows 7 är ett mycket bättre operativsystem och senast jag köpte en dator försäkrade jag mig om att få en hårdvara som det gick att köra Windows 7 på.

– Windows 10 är alldeles för mycket anpassat till mobila enheter, och efter touch. Det här har Apple gjort bättre, de har en dator som en dator.

Vad tycker du om att Microsoft forcerar användarna mot att byta system?

– Det är ungefär som Henry Ford sa: ”De kan välja vilken färg på bilen de vill, så länge de väljer en svart”. Men hade det inte varit för problemen med uppdateringarna, och om systemet varit anpassat efter datorer och inte mobila enheter, då hade jag inte haft något emot att de pushar användarna framför sig. De kan inte supporta gamla system hur länge som helst, men det måste finnas vettiga alternativ.

Vad gör ni då när supporten avslutas om mindre än ett år?

– De flesta datorer i organisationen har tyvärr redan Windows 10, det kommer ju med när man köper ny hårdvara. Men jag har inga planer på att göra någon uppgradering. Och själv ska jag hålla kvar Windows 7 så länge det går, så jag slipper bli överöst av arbete.

När Computer Sweden skrev om den stora Windows 7-användarskaran tidigare i veckan uppgav Bo Bauhn, som är ordförande i Microsofts partnerorganisation:

– Det upplevs som stabilt, och om man då har mycket egenutvecklade applikationer och kanske inte har kraven på sig att ligga i framkant, då ligger man nog gärna kvar. Det är alltid ett stort jobb att migrera, med att inventera alla applikationer och så vidare.

Läs mer: Med knappt ett år tills supporten stryps finns Windows 7 på mer än var tredje pc
Windows 7 på väg mot döden – här är datumen att hålla koll på