Open source-leverantörer är högvilt för it-jättarna. Som Computer Sweden skrev i november förra året gjordes det open source-affärer för ungefär 500 miljarder kronor under 2018, där IBMs köp av Red Hat naturligtvis var det största.

Den här trenden fortsätter.

Microsoft uppgav under torsdagen att de köper Citus Data, ett startup som utvecklar lösningar för att göra open source-databasen PostgreSQL snabbare och mer skalbar. PostgreSQL är en databashanterare som är baserad på öppen källkod. Hur mycket Microsoft betalar för bolaget framgår inte.

Det här är den senaste i raden av satsningar från Microsoft på open source-teknik. I juni förra året köpte de som bekant Github som utvecklats till något av ett skyltfönster för open source-projekt för 65 miljarder kronor.

Microsoft uppger i en kommentar till affären att de ska arbeta nära och tillsammans med Citus för att utveckla en särskild PostgreSQL-lösning till sina kunder. De har sedan tidigare arbetat med att få fram en PostgreSQL-databaslösning till sitt Azure-moln.

Citus vd Umur Cubukcu skriver i en bloggpost att för deras del ska de fortsätta fokusera på sina användare, men nu tillsammans med Microsoft:

”Som en del av Microsoft kommer vi att fortsätta fokusera på att bygga en fantastisk databas på toppen av PostgreSQL, som ger våra användare den skala, prestanda och robusthet som de behöver. Vi fortsätter skapa innovation inom området, skriver Umur Cubukcu i en kommentar till affären.

"Vi ska vara mer engagerade i användarna än någonsin, och fortsätta erbjuda starkt stöd för de produkter som våra kunder, och vi ska vara fortsatt aktiva i Postgres-gemenskapen”.

Citus grundades 2011 och hur runt 40 anställda.

Läs mer:
Microsoft köper Github för 65 miljarder kronor
Open source-affärer för 500 miljarder i år – men uppköpen oroar utvecklare