Prokrastinera är ett fint ord för att inte göra saker när du ska utan skjuta dem framför dig. Ofta en lockande möjlighet men ärligt talat så är risken att du bygger upp ett berg av arbetsuppgifter du inte betat av.
I tidningen Inc radar författaren och kolumnisten Kevin Daum upp ett antal skäl till att vi just prokrastinerar och hur vi kan se till att det inte blir så, här är några av dem.
En sak som lurar oss att skjuta upp det vi ska göra är dopamin. När vi gör något vi gillar så får vi en belöning i form av en dopaminkick och det är vad som hänt vid något tidigare tillfälle när vi beslutat oss för att inte utföra en uppgift med en gång. Hos en del av oss har det skett så ofta att hjärnan vant sig vid det.
För andra är det frestande att nå den adrenalinkick vi får när vi gör något i sista stund.
För att inte låta hormoner styra oss på det sättet måste vi medvetet få hjärnan på andra tankar så att säga. I stället för att få belöningskickar när du prokrastinerar så ska du få dem när du slutför en uppgift. Och då behöver du belöna dig själv när du är klar – kanske träna, kanske ta en promenad, kanske ta en kaffepaus, använd din fantasi.
Ett annat hinder på vägen kan helt enkelt vara att du inte vet hur du ska göra klart uppgiften men är rädd för att fråga.
För att komma förbi det gäller det att försäkra sig om att du har allt du behöver innan du börjar med uppgiften. Att det finns en plan med rimliga deadlines och se till att stämma av att du är på banan med jämna mellanrum – med dig själv eller den som du fått uppgiften av.
Den kanske viktigaste orsaken till att inte komma till skott är helt enkelt att det inte händer så mycket om vi inte gör det. Om det inte händer något alls när vi gör ett hafsigt sistaminutenjobb eller ingenting alls – ja då kommer vi att fortsätta med det.
Lösningen på det är rätt självklar – det måste vara tydligt att vi förväntas göra det vi fått i uppgift att göra. Förstå att det kan hindra oss från att nå viktigare mål om det inte blir gjort. Lite eld i baken helt enkelt.
Läs också:
Vill du klättra i karriären under året? Här är 5 saker att jobba med
Lärande på jobbet får systemvetare att må bra