Mjukvaruföretaget Ipsoft har genomfört en undersökning bland beslutsfattare på 100 av landets största företag – och det står klart att AI nu tagit sig in på allvar i de svenska storföretagen. 94 procent har påbörjat satsningar på AI-projekt.

Allra längst fram ligger bank- och finansbranschen, där 41 procent av de tillfrågade redan arbetar aktivt med tekniken. Johan Toll, som är europeisk teknikchef på Ipsoft, säger att tyngdpunkten ligger på att använda kognitivt avancerad AI som kan sköta dialoger och interaktioner med användare, kunder och till och med kollegor.

– När det gäller AI har bank- och finanssektorn tagit på sig en ledartröja de annars inte alltid har. De främsta drivkrafterna är att förbättra användarupplevelser och få ner kostnaderna genom att effektivisera, säger Johan Toll. Andra drivkrafter är att förbättra säkerheten och svara upp mot regelverk.

Johan Toll
Foto: Mattias MalmqvistJohan Toll.

Till stor del handlar bank- och finanssektorns AI-satsningar om det som brukar kallas chattbottar, men som Johan Toll vill benämna digitala assistenter – något som blir ett allt vanligare sätt för bankerna att interagera med kunderna genom.

– Många har insett i dag att det inte går att satsa på chattbottar som inte är så intelligenta. Chattbotten representerar ju faktiskt varumärket. Nu är det många som vill arbeta med rösttjänster i det här sammanhanget, alltså att man ringer upp chattbotten, och då måste man lära den att inte upprepa frågor, hantera dispyter och annat. Det kan inte en chattbott göra, men däremot en digital assistent.

En av Ipsofts produkter i det här sammanhanget är den digitala assistenten Amelia som de säljer till exempelvis banker för att automatisera kundtjänsten.

– Men de här digitala assisterna kan också användas för att prata med de anställda. Under tiden som de har en kundkontakt kan assistenten plocka fram information som rör kunden. Den digitala assistenten kan också bli en digital medarbetare som sköter slentrianuppgifter på företaget, administrativa sysslor som semestrar och resor.

– Det här pågår just nu på de svenska företagen, det börjar lossna. Tidigare handlade de här projekten om tester.

Amelia
Foto: IpsoftDen digitala assistenten Amelia.

Om bank- och finans går i bräschen för AI i Sverige – hur står sig de svenska bankerna i ett internationellt perspektiv?

– Jag skulle säga att de ligger långt framme. USA ligger generellt längst fram, men den svenska banksektorn står sig bra.

I undersökningen som Ipsoft gjort arbetar alltså 41 procent av företagen inom bank- och finans aktivt med AI. Siffran för tillverkningsindustrin är 23 procent och offentlig sektor 13 procent.

Totalt sett har 94 procent påbörjat satsningar på AI-projekt. 33 procent befinner sig i en förstudiefas. 7 procent säger sig ha format en konkret plan. 22 procent att de håller på att implementera planen. Totalt 32 procent arbetar aktivt med AI i sina verksamheter.

Men det här innebär också att det är sex procent som inte påbörjat några AI-satsningar. Johan Toll tror att de här kommer att få bråttom framöver, om de inte ska tappa i konkurrenskraft.

– Man brukar ju säga att om man satsar väldigt tidigt i cykeln, då kostar det mer än det smakar. Men nu har AI nått dit att om man väntar längre så förlorar man garanterat på det.

Läs mer: 
Så bygger Swedbank framtidens bank – ”allt händer i exceptionell fart”
Svårt för it-köpare att hitta rätt när allt kallas för AI
Stena Line storsatsar på AI: ”en fråga om överlevnad”


Sveriges största event inom digitala affärer är tillbaka! Webbdagarna Stockholm 19-20 mars. Boka nu!

Fakta

Enligt en prognos från analysföretaget IDC ökade de globala investeringarna i artificiell intelligens med 54 procent förra året till 19,1 miljarder dollar. Den årliga snittökningen fram till 2021 väntas ligga på 46,2 procent, vilket skulle innebära att området då omsätter 52,2 miljarder dollar.

– Intresset och medvetenheten om AI är på kokpunkten. Varje bransch och varje organisation bör utvärdera AI för att se hur det påverkar deras affärsprocesser och marknadsstrategier, säger David Schubmehl, analytiker på IDC.

IDC uppskattar vidare att 40 procent av alla initiativ inom digital transformation kommer att använda sig av AI-tjänster redan nästa år, och två år senare väntas samma siffra vara 75 procent.

Just nu är det retailkedjor och banker som investerar mest i AI om man ser ur det internationella perspektivet, drygt tre miljarder dollar globalt i vardera bransch.