USA:s åtal mot Huawei kommer bara dagar innan landet ska möta Kinas ledning för handelssamtal, rapporterar Reuters.

Åtalet mot Huawei och finanschefen Meng Wanzhou som gripits i Kanada handlar om att företaget ska ha brutit mot USA:s sanktioner mot Iran genom att göra affärer via ett dotterbolag. I samband med åtalet begärs också Meng Wanzhou utlämnad från Kanada.

I ett separat åtal anklagas också Huawei för att ha stulit robotteknik från T-Mobile. Huawei har tidigare sagt att de två företagen redan avgjort den tvisten 2017.

Huawei uppger att man är besviken över åtalen och att amerikanska myndigheter har avvisat förfrågningar om att diskutera frågan utan någon förklaring. Företaget förnekar alla anklagelser och säger att man tror att de amerikanska myndigheterna kommer att komma fram till samma slutsats.

Kinas utrikesdepartement uttrycker ”allvarlig oro” och uppmanar USA att upphäva arresteringsordern och att sluta trycka ner kinesiska företag.

Nu i veckan fortsätter förhandlingarna kring handel mellan USA och Kina men USA:s handelsminister Wilbur Ross säger att åtalen inte har något att göra med förhandlingarna.

Samtidigt sa USA:s president Donald Trump i december att han kunde tänka sig att blanda sig i fallet med Meng Wanzhou om det skulle gynna nationens säkerhet eller var till hjälp för att få till ett handelsavtal med Kina.

Det kan dock dröja innan Meng utlämnas, även om USA nu formellt begärt det. Först har Kanadas justitieminister 30 dagar på sig från att begäran tagits emot tills beslutet att gå vidare behöver tas. Efter det ska fallet prövas i British Columbias högsta domstol, vilket kan ta ytterligare flera månader.

Läs också:
Huaweis grundare nekar till spionanklagelser – prisar Trump
Norge överväger att utestänga Huawei från 5g-byggandet