Om mindre än ett år slutar Microsoft ge säkerhetsuppdateringar till Windows 7 – ett av företagets mest populära operativsystem genom tiderna – såvida användarna inte betalar extra för det.

Samtidigt håller väldigt många användare fast vid Windows 7. Som Computer Sweden skrev förra veckan finns det fortfarande på en av tre pc i världen. Också i Sverige är Windows 7 fortfarande populärt ute bland företagen.

Många uppfattar det som stabilt och ett bättre system än det nyare Windows 10 och i många verksamheter är också viktig hårdvara kopplat till det äldre operativsystemet.

Nu går den brittiska säkerhetsmyndigheten National Cyber Security Centre, som är en del av underrättelsetjänsten GCHQ, ut med en varning om riskerna med att köra mjukvara som inte supporteras. På sin hemsida skriver myndigheten ett blogginlägg med rubriken ”Ett år kvar för Windows 7-supporten”.

Där påpekar de att en version av Windows som inte supporteras inte längre kommer att få mjukvaruuppdateringar från Windows Update, och att det också gäller säkerhetsuppdateringar som skyddar pc:n från skadliga virus, spion-programvara och annan skadlig programvara som kan stjäla personlig information.

”Många av er kommer ihåg när Windows XP slutade supporteras 2014. Det tog inte långt tid därefter innan den senaste versionen av den plattformen exploateras ganska brett. Skadlig kod kan spridas mycket lättare på äldre plattformar eftersom kända sårbarheter förblir opatchade utan säkerhetsuppdateringar. Som ett resultat är det nödvändigt att flytta från dessa så snabbt som möjligt”.

Om det absolut inte går att byta ut Windows 7 i tid så har myndigheten också ett antal råd om hur man kan minimera riskerna som är förknippade med äldre plattformar, men de skriver också att detta är något som bara ska ses som en absolut sista åtgärd.

Läs mer: 
Windows 7 på väg mot döden – här är datumen att hålla koll på