Det är inte konstigt att de stora leverantörerna flockas till marknaden som brukar kallas collaboration, eller samarbetsverktyg. I år väntas den globala marknaden för collaboration-mjukvara öka med nio procent till 45 miljarder dollar, enligt en rapport från analyshuset Synergy Research Group.

Omsättningen når all-time-high varje kvartal just nu och tillväxten kommer att vara stadig de kommande fem åren, enligt Synergy Research. Under tredje kvartalet förra året omsattes 11 miljarder dollar och siffran för fjärde kvartalet väntas vara ”väsentligt högre” när den perioden summeras.

Störst tillväxt väntas inom program för gruppsamarbeten, som Slack och Microsoft Teams. Det här segmentet väntas växa med 60 procent i år jämfört med förra året, och investeringarna väntas därmed landa på 500 miljoner dollar under 2019.

Andra snabbväxande segment är video som tjänst och kommunikationsplattformar som tjänst. Båda de här segmenten väntas växa med 30 procent.

Värt att notera är att molnbaserade lösningar inom collaboration växer med 19 procent och on-prem-lösningar (för egna datahallar) minskar med tre procent.

– Collaboration fortsätter vara en ganska fragmenterad marknad med många banbrytande och snabbväxande företag som siktar in sig på särskilda teknikområden, säger Jeremy Duke, chefsanalytiker på Synergy Research Group.

– Men med det sagt så är den övergripande trenden att traditionell on-prem-försäljning sjunker och ersätts av molnbaserade kommunikationstjänster. Det finns nu en bred användning av nya molntjänster och vår prognos visar att dessa kommer att visa stark tillväxt under de kommande fem åren.

Sett totalt, över alla segment, är Cisco största leverantör före Microsoft. Däremot är Slack den leverantör som växer snabbast. 


Sveriges största event inom digitala affärer är tillbaka! Webbdagarna Stockholm 19-20 mars. Boka nu!


Läs mer: 
Chattverktyg för företag rena getingboet – här är alternativen
Slack, Google eller Microsoft? – analysverktyg vapen i slaget om företagschatten