Amazon är det företag i världen som köper mest it. Under 2018 köpte e-handelsjätten teknik för mer än 13,6 miljarder dollar. Bland annat kräver den växande molnverksamheten inom Amazon Web Services enorma investeringar i servrar. Detta enligt en undersökning som analysföretaget IDC gjort och som Wall Street Journal uppmärksammar.

Också på andra plats kommer ett företag med stor molnverksamhet, nämligen Googles moderbolag Alphabet. Därefter följer detaljhandelsjätten Walmart. Båda de här företagen köpte teknik – hårdvara, mjukvara, tjänster, telekomutrustning och personal – för runt 12 miljarder dollar förra året.

Google investerade, precis som Amazon, kraftigt i datacenters medan Walmart lagt stora resurser på att förbättra leveranskedjan, e-handeln och logistiken. Walmart har också satsat mycket på robotisering.

Även banker investerar tungt i teknik, inte minst i säkerhet och digitalisering. JP Morgan Chase, Bank of America, Wells Fargo och Citigroup är med på topp 10-listan.

Totalt stod de tio företag som köper mest it för 7 procent de samlade it-investeringarna på 1 100 miljarder dollar som görs av de 4 800 företag som IDC mäter.

Här är de 10 företag som investerade mest i it under 2018:

1. Amazon
2. Alphabet
3. Walmart
4. JP Morgan Chase
5. Microsoft
6. Bank of America
7. Facebook
8. AT&T
9. Wells Fargo
10. Citigroup

Läs också:
Lågkonjunktur, Brexit och handelskrig till trots: it-investeringarna ökar
AI-revolution på svenska storföretag – ”väntar man längre förlorar man”