Nyligen aviserade överbefälhavare Micael Bydén att Försvaret ska utbilda fler värnpliktiga framöver. I samma veva som man går från 4 000 värnpliktiga om året till 5 000 under 2020 införs också en värnplikts­utbildning för cybersoldater.

Från början handlar det om en pilot om 30 personer, och sedan är tanken att det ska utökas – hur många det ska bli i slutänden vill dock inte Patrik Ahlgren, som är chef för cyberförsvars­sektionen i Försvarets ledningsstab, gå in på.

Men det handlar om en grundutbildning på elva månader som kommer att ledas både av lärare från Försvaret men även specialister utifrån.


Sveriges största event inom digitala affärer är tillbaka! Webbdagarna Stockholm 19-20 mars, Boka nu!


– Halva tiden kommer de att sitta tillsammans och få kunskap om vilka sårbarheter som finns i informations­teknik­systemen, hur de kan utnyttjas och hur det går att åtgärda. Den andra halvan kommer de att placeras ute på de enheter som upprätthåller och driftsätter systemen, säger Patrik Ahlgren.

­– Det handlar alltså om enheter som sköter sambandet för våra olika förband.

Försvaret har tidigare gjort klart att man bygger upp sin förmåga att inte bara försvara sig mot it-attacker utan att också kunna slå tillbaka med motattacker. Men det är inte det som blir de nya cybersoldaternas uppgift.

– Deras uppgift är att övervaka systemen, genomföra logganalyser och göra säkerhets­uppdateringar, säger Patrik Ahlgren.

­ – Kärnbudskapet är att vi förstärker cyberförsvaret och den här pliktutbildningen är en del i det.

Mer information kring utbildningen kommer på Försvarsmaktens och Rekryterings­myndighetens hemsida i månadsskiftet mars–april. Mönstringen genomförs hösten 2019 och våren 2020. Inryckningen sker under det tredje kvartalet 2020.

– De som mönstrar vid totalförsvarets rekryterings­myndighet kan anmäla om de tycker det låter intressant och sedan gör vi särskilda tester kopplade till det. Det handlar om att hitta kreativa, logiska och analytiska personer och jag kan tänka mig att de också har ett intresse för programmering.

Bristen på kompetens inom it-säkerhet är skriande – vad är dina bästa argument för att unga ska välja just Försvaret?

– Det första är att det är en viktig uppgift i samhället och det andra är att vi har spännande uppgifter. Det finns också goda utvecklingsmöjligheter inom försvarsmakten.

Och det finns också ett intresse, konstaterar Patrik Ahlgren.

– Absolut, det är många som kontaktat rekryteringslinjen. Och vi förbereder oss för fullt nu för att bygga upp utbildningen.

De 30 värnpliktiga som ska utbildas är en bit i ett större bygge av ett cyberförsvar där också samarbeten är en viktig del. Överbefälhavaren har tidigare talat om internationellt samarbete som en av de viktigaste delarna, och där handlar det i första hand om samarbete med Finland men även övriga nordiska länder, baltstaterna, andra EU-länder och Nato.

Och vid konferensen Folk och Försvar sa han också att samarbeten med andra myndigheter som FRA, säkerhetspolisen och MSB också ska stärkas.

Läs också:­
Hur ska ett svenskt cyberförsvar se ut? Han letar svaren
Han leder Sveriges cyberförsvar: ”Utmaning att knyta ett angrepp till en aktör”