Att slarva med vissa detaljer kan antingen göra så att din ansökan i onödan sorteras bort av en potentiell arbetsgivare – eller att du söker jobb som inte passar dig. Det senare kan vara särskilt illa eftersom det kan sluta med att du blir sittande med ett jobb du inte trivs på. Det är därför det är så viktigt att läsa arbetsbeskrivningar på ett systematiskt sätt och vara uppmärksam på vissa varningssignaler. Den amerikanska affärssajten Fast Company belyser det här – och de pekar också på ett par konkreta signaler att hålla utkik efter.

1. En för lång kravlista

Arbetsgivare vill försäkra sig om att de anställer kvalificerade kandidater för de platser de har öppna. Men det kan komma till en punkt där förväntningarna är för höga. Om en arbetsbeskrivning kommer med en lång lista av höga och specifika krav, som den genomsnittlige kollegan skulle ha svårt att leva upp till, är det en varningssignal om att arbetsgivaren har orimliga krav på sitt nytillskott.

2. Om jobbdetaljer saknas

Poängen med en arbetsbeskrivning är att förklara för kandidater vad en roll innebär och vad som krävs för att fylla den. Om det saknas detaljer kan det vara ett tecken på att företaget är oorganiserat eller åtminstone inte hanterar anställningar på ett bra sätt. Dessutom kan det vara ett tecken på att de inte riktigt bestämt vad tjänsten faktiskt innebär.

3. Ingen information om ersättningar eller förmåner

Ibland ser man arbetsgivare som anger löneintervall i sina annonser, men generellt vill de inte låsa sig till några siffror. På det sättet har de utrymme att förhandla antingen nedåt för att spara pengar eller uppåt om de hittar någon de blir särskilt betagen i. Med det sagt brukar företag ändå vara tydliga med andra fördelar som jobbet ger, om det är chans till bonusar, resor eller flexibla arbetstider. Nämner de ingenting om vare sig löner eller fördelar, så är nog risken att det inte finns så mycket att ta upp.

4. För många buzzwords och klichéer

Om ett företag fyller sin arbetsbeskrivning med en radda överanvända fraser som de tror ska fånga din uppmärksamhet, men i själva verket inte betyder något, då är det ett tecken på att de inte lagt ner särskilt mycket energi på beskrivningen. Det kan i sin tur vara ett tecken på att de inte kommer att anstränga sig särskilt mycket senare i processen heller. Ännu en varningssignal, kort och gott.

Läs mer: 
Allt fler vobbar när barnet är sjukt – men många skulle helst slippa det
Därför skjuter du upp saker – och så slutar du med det