På senare tid har länder som USA och Australien stoppat Huawei från att delta i 5g-utbyggnaden. Orsaken är misstankar om att utrustningen från den kinesiska mobiljätten kan innehålla bakdörrar som gör det möjligt för Kina att spionera.

Även EU-kommissionen överväger att stoppa Huaweis utrustning av säkerhetsskäl när nästa generations mobilnät byggs ut i Europa.

Huawei förnekar att det finns några sådana bakdörrar.

Med anledning av det vill nu Mats Granryd, vd för GSMA, få in en diskussion kring Huawei på agendan vid branschorganisationens nästa styrelsemöte i samband med Mobile World Congress i Barcelona i slutet av februari, rapporterar Reuters. 

Många operatörer är beroende av Huawei för att kunna bygga ut sina 5g-nät och om det blir ett förbud mot den utrustningen så innebär det ett rejält avbräck för Europas konkurrens­förmåga på kommunikations­området och får också följder för annan teknikutveckling som uppkopplade fabriker, självkörande bilar och medicinteknik.

Enligt Deutsche Telekom skulle ett förbud mot Huaweis produkter göra att planerade teknik­utrullningar skulle försenas med två tre år.

Läs också: 
Huaweis grundare nekar till spionanklagelser – prisar Trump
Norge överväger att utestänga Huawei från 5g-byggandet
Inga hinder för kinesisk teknik när svenska 5g-auktioner drar igång