AI, analytics, visualisering, AR, VR, internet of things, cobots, automatisering, blockkedjeteknik...
Anna Åsberg som är ansvarig för digitaliseringen av tillverkning och supply chain på Astrazeneca radar upp teknikområden som alla finns med på företagets radar när man försöker hitta ny teknik som kan lösa affärsproblem på allt smartare sätt.
– Vi jobbar mycket med analytics kopplat till visuellt och tittar exempelvis på hur vi kan använda smarta kameror som kan monitorera tillverkningen utan att någon människa är inblandad. Som kan varna för spill från en maskin innan någon halkar i det eller detektera att det är exakt rätt produkt på linjen, säger hon.
Sedan länge har industrirobotarna gjort sitt intåg och produktionen styrts av stora system.
– De kom i den tredje industriella revolutionen och självklart fortsätter vi att utveckla dem. Men det vi nu ser är den fjärde industrirevolutionen.
Hårda krav och regleringar
För läkemedelsindustrin krävs också lite extra handpåläggning för att den nya tekniken verkligen måste uppfylla alla regleringskrav. Till exempel har Astrazeneca byggt en egen plattform för så kallad robotic programming automation – det vill säga automatisering av rutinartade administrativa uppgifter med hjälp av mjukvarurobotar.
– Vi kan inte bara ta en vanlig rpa – vi måste se till att den är säker och att allt är spårbart. Den måste klara en inspektion från Läkemedelsverket eller motsvarande myndigheter, säger Anna Åsberg.
Andra områden som man arbetar med är att skapa så kallade digital twins – digitala modeller av verkligheten där man kan simulera teknik innan man använder den i den fysiska.
Blockkedjetekniken är kanske den som ännu är minst intressant – den är helt enkelt lite omogen ännu konstaterar Anna Åsberg. Men det finns tänkbara användningsområden som att följa produkter genom logistikkedjan eller i informationsdelning både inom företaget eller till underleverantörer exempelvis.
– Det kan vara ett sätt att kvalitetssäkra informationen när man arbetar på många marknader.
Men när Astrazeneca själva på Södertälje Science Week i förra veckan pekade ut vinsterna som ligger i den fjärde industrirevolutionen lyftes två exempel på hur ny teknik löst affärsproblem i produktionen.
– Jag vill poängtera att vi jobbar strategiskt med olika tekniker för att angripa olika affärsproblem. Det här är två små exempel i en helhet, säger Anna Åsberg.
Sju system kombineras för kvalitetskontroll
Det första handlar om att prover från alla batcher av läkemedel som tillverkas ska kvalitetstestas i labbet för att kontrollera att det inte sker några avvikelser innan man går vidare vilket innebär en hel del onödig ledtid.
Så för att snabbare få besked om det finns kvalitetsavvikelser i en omgång läkemedel så har man implementerat en avancerad analys. Arbetet drog igång för drygt två år sedan och nu har det hela rullats ut globalt.
– Sedan 2001 samlar vi in alla data från våra maskiner på ett validerat sätt. Varje millisekund samlas uppgifter in som temperatur, hastighet och annat.
Det kombineras sedan bland annat med data kring de ingående komponenterna – som hur råmaterialet tillverkats och vilka förhållanden som rått.
Sammanlagt läggs data från sju olika system in och när de analyseras går det att hitta parametrar som kan varna när förutsättningarna gör att man närmar sig gränsen där det finns risker för kvaliteten.
– Det här ger oss enormt bra koll. Vi fortsätter självklart skicka prover till labbet men nu vet vi i förväg att det är rätt. Vinsten är att vi får kortare ledtider och konsekvent rätt kvalitet, vilket inte minst är viktigt för miljön, säger Anna Åsberg.
– Det gör det också enklare för oss att förutse hur vi ligger till leveransmässigt över hela världen. När vi får input om en problematik någonstans så kan vi se hur vi ligger till leveransmässigt och anpassa oss.
Röststyrning sparar tid
Det andra exemplet Astrazeneca lyfter fram handlar om att rengöra linjerna i produktionen.
– Vi har linjer som används för fler produkter och mellan att de används för olika produkter så måste de rengöras extremt noggrant – det finns väldigt strikta protokoll för hur det görs, allt måste loggas och varje steg ska vara spårbart.
Problemet har varit att linjestädningen tagit olika lång tid olika gånger. Om något steg missats har man fått börja om från början. Så målet har varit att det ska ta lika lång tid varje gång och göras likadant.
Till att börja med tittade man på hur arbetet rent faktiskt gick till. De som rensade linjerna öppnade luckor och inspekterade med ficklampor men det var ofta svårt eftersom de behövde ha händerna fria samtidigt som de hade dem fulla med papper med instruktioner där de skulle signera varje steg.
Så för att lösa det började Astrazeneca titta på en AR-lösning med Microsofts Hololens för att kunna styra det hela visuellt och genom att få stegvisa instruktioner.
– Det gick jättebra, vi fick ett fantastiskt utfall. Men faktum är att det löste många fler problem än vad vi behövde, säger Anna Åsberg.
– Hololensen visade pilar mot de luckor som skulle öppnas – men de som jobbade med det visste redan vilka luckor som skulle öppnas. Så vi valde att använda den här mer avancerade tekniken till ovanligare, enskilda händelser och gick över till en enklare lösning.
Den stora vinsten med Hololens var egentligen att de som jobbade fick instruktionerna direkt in i örat och sedan kunde signera med rösten.
– Så vi skalade ner det till ett till vanligt headset som integrerades med vårt system.
Om vinsterna med den avancerade dataanalysen av olika batchar läkemedel framför allt handlar om kvalitet och miljö så är vinsten i det här exemplet produktiviteten och arbetsmiljön enligt Anna Åsberg.
– Tidigare har tiden för linjerensningen kunnat variera mellan timmar och dygn och nu är det nere på timmar, det ser lite olika ut beroende på vad som tillverkas. Men framför allt behöver vi inte göra om något och vi har en ännu högre tillförlitlighet i informationen och det är oerhört viktigt för oss i läkemedelsindustrin, säger hon.
Läs också:
Metall i molnet – så kapade Sandvik programmeringstid med 94 procent
Nu ska Ikea digitaliseras på allvar: ”en jättestor omställning”
Nu är data bränslet som driver Scania
Sveriges största event inom digitala affärer är tillbaka! Webbdagarna Stockholm 19-20 mars. Boka nu!