I samband med Radar Summit i november 2017 förutspådde Hans Werner, vd på Radar, att en tredjedel av it-tjänsteleverantörerna riskerade att slås ut de närmaste två tre åren. Och givet den kraftigt pågående konsolidering som pågår just nu går det knappast att säga att han var fel ute.

Dels är det molnjättar som Google, AWS och Microsoft som ritat om kartan för de klassiska it-tjänsteleverantörerna. Dessutom pressas de av ökad konkurrens, och det är inte bara från konsultmäklarna. Det Hans Werner framför allt har pekat på är att teknikkonsulter som exempelvis Prevas, ÅF, Alten och Sweco har blivit mycket aktivare sedan den pågående digitaliseringen tagit fart.

– Det var delvis en spännande spaning vi gjorde då eftersom vi kopplar det till en pågående förändring i systemet. It-bolagen måste gå samma väg som teknikbolagen har gjort. Teknikbolagen har industrialiserat sitt ekosystem mycket effektivare och är betydligt mer lönsamma, säger han om sin prognos och om hur den levt upp till verkligheten hittills.

Han konstaterar också att det skyndats på av att utvecklingen i Sverige och Norden gått snabbare än i många andra länder.

– Det sker snabbare nu i den lokala marknaden än vad det gör globalt. Det finns en outsourcinggrad som är oerhört hög i alla nordiska länder, och det finns även en hög molnpenetration. Och när vi då har ett ekosystem som ser likadant ut blir trycket på företagen högt och det har lett till de förändringar som nu har blivit extremt tydliga.

Sveriges största event inom digitala affärer är tillbaka! Webbdagarna Stockholm 19-20 mars, Boka nu!

Det tydliga han pratar om är det som Radar visat i sina rapporter tidigare, att klyftan ökar mellan bra och mindre bra bolag vad gäller kundnöjdhet och lönsamhet.

– Vi har tittat på lönsamhet och kundnöjdhet och sett att det finns en grupp som har haft både fallande lönsamhet och kundnöjdhet. Det har varit en extremt tydlig polarisering, säger Hans Werner och pekar på att det är många bolag som nu har insett det och agerat därefter.

– En del bolag har varit smarta nog att hamna i ett större sammanhang, och några andra bolag i mitten insåg att man måste bygga och bli större.

Nu i början av 2019 syns det klart att den pågående konsolideringen berör nästan alla de stora it-tjänsteleverantörerna. Och det är inte särskilt många kryss kvar att göra på Hans Werners 100 rutor stora bingobricka.

– Vid ingången till 2018 var det 72 bolag av de 100 omsättningsmässigt största som antingen hade sålts eller förvärvat. I förra veckan med Candidator DGC:s köp av Solid Park passerade vi 89 stycken, säger han.

Bland de elva som inte gjort något hittar vi bolag som exempelvis konsultbolagen Netlight och Centigo, som båda har som uttalad strategi att man ska växa organiskt.

Men i övrigt är det alltså full fart, gärna uppbackat av hungrigt riskkapital, där EQT genom Candidator DGC, IK Investment Partners med det tidigare Telecomputing som numera heter Visolit, Adelis Equity Partners som låg bakom Addpros köp av ITF, Norvestor genom Netnordic och FSN Capital Partners genom fusionen Office IT-Partner/Zetup/Dicom har varit konkreta exempel under det senaste året.

– Riskkapitalet har fått upp ögonen för teknik och it på ett väldigt tydligt sätt. Det gäller inte minst i USA, men även i Europa och Norden. Och i Sverige är riskkapitalet extremt närvarande just nu, säger Hans Werner.

Läs också:
Masslakt av svenska it-bolag när jättarna tar över
Efter vågen av fusioner – nu vädrar mindre återförsäljare morgonluft

Fakta

Här är några av de tyngsta aktörerna som drivit på konsolideringen i Sverige sedan Radars prognos för drygt två år sedan:

  • Ägaren EQT har slagit samman Candidator och DGC, och sammanslagningen inledde 2019 med köp av Ismotec och Solid Park.
  • Visolit (tidigare Telecomputing) har köpt de fyra svenska bolagen Excanto, Lanteam, Ibiz och IT-mästaren. Utöver den norska trion Keystep, 99X och Digisys. Pådrivet av IK Investment Partners.
  • Netnordic har köpt Efftel och Radpoint i Sverige, och lovar fler förvärv, uppbackat av Norvestor. 
  • Addpro har med hjälp av Adelis Equity Partners köpt ITF.
  • Office IT-Partner, Zetup och Dicom har sammanfogats med hjälp av ägaren FSN Capital Partners.
  • Efter köpet av Avega Group i oktober 2017 har Tieto köpt Nsec och Meridium.
  • Evry har köpt Findwise.
  • Alten köpte i slutet av 2018 Beamon People.
  • DXC har köpt danska EG ochj schweiziska Luxoft, som båda finns representerade på den svenska marknaden.
  • B3 har köpt Alenio Consulting och Reach Consulting.
  • Dustin har gjort tolv förvärv sedan börsnoteringen 2015. Det senaste Vincere Groep var det hittills största i bolagets historia, och även det första utanför Norden.
  • Även Advania, som köpte Caperio i maj 2017, har blickat mot nya marknader då de i början av året köpt finska Vintor.