Den amerikanska regeringen använder sig av ”flera spår” för att nå fram med sina varningar om de kinesiska telekomjättarna Huawei och ZTE till de europeiska regeringarna uppger en tjänsteman för Reuters.

– Att välja en otillförlitlig leverantör som Huawei eller ZTE kan få alla möjliga konsekvenser för er nationella säkerhet... eftersom vi är militärt allierade med nästan alla medlemmar i EU så också för vår nationella säkerhet, säger tjänstemannen.

USA varnar för att utrustning från de kinesiska leverantörerna kan användas för spioneri. Som stöd för sitt påstående pekar USA på att Kina är en enpartistat med lagar som kräver av företag och medborgare att samarbeta med underrättelsetjänsten. Huawei nekar till alla anklagelser om spioneri och bakdörrar.

Samtidigt hamnar frågan allt högre på EU:s agenda. EU-kommissionen överväger att stoppa Huawei från att bygga 5g och Tysklands förbundskansler Angela Merkel har i veckan sagt att landet kräver garantier för att Huawei inte lämnar över data till den kinesiska staten innan företaget kan delta i att bygga 5g.

Frankrikes parlament tittar just på om statens befogenheter att kontrollera 5g-utrustning ska stärkas.

– Vi kanske inte har all information som USA har. Men vi fattar beslut baserat på vad vi vet. Och nu har vi inte bestämt oss för att förbjuda Huawei i Frankrike, sade en fransk tjänsteman i veckan.

För svensk del har PTS tidigare gjort klart att de EU-regler man följer inte ger möjlighet att ställa krav på vilken utrustning som används utan att man bara utdelar tillstånd för frekvensutrymme och att det är operatörerna som avgör vilken utrustning som används.

Men i en intervju med TT nyligen gör digitaliseringsminister Anders Ygeman klart att han är öppen för att se över dagens lagstiftning.

– Jag vill inte peka ut ett enskilt bolag, men när vi ser den svenska lagstiftningen att vi har möjlighet att dra in eller vägra tillståndet för en operatör, så bör vi också överväga om vi ska ha möjligheten att utesluta en leverantör.

Läs också: 
Huaweifrågan allt mer akut – mobilindustrin kallar till krismöte
USA tar till storsläggan – åtalar Huawei