Vi har tidigare skrivit om SL:s jakt på en ny it-leverantör, vilket så klart är en hett eftertraktad affär, som beräknas omsätta tiosiffriga belopp. Totalt var det tio leverantörer som kvalificerade sig för att lämna anbud, och fem av dessa kom in med anbud. Det var CGI, DGC Access, DXC, Evry och Tieto.

– Upp till tio år kan det som högst bli. Vi börjar med fyra år, och sedan tar vi förlängningar med två år i taget, kommenterade Jonna Enerskog, upphandlingsledare på Trafikförvaltningen, avtalets omfattning i somras, men vill inte ange någon exakt summa även om hon bekräftar att det handlar om miljardbelopp.

Planen var att ett avtal skulle tecknas innan årsskiftet, men en inte helt ovanlig företeelse i SL:s värld är att det blir förseningar. Det är dock inte särskilt oväntade förseningar och de kan nog inte enbart anses ligga SL till last i det här fallet. Utan det handlar framför allt om att tre av de bolag som inte gick vinnande ur striden har valt att överpröva tilldelningsbeslutet.

I tilldelningsbeslutet, som kom redan den 22 oktober, är det CGI som bedömts vara vassast enligt den utvärdering som Trafikförvaltningen vid Stockholms läns landsting gjorde. Den kanadensiska konsultjätten hade i stort sett samma anbudspris som tvåan, amerikanska DXC, men striden avgjordes till CGI:s fördel då kvaliteten i deras anbud ansågs vara bättre.


Sveriges största event inom digitala affärer är tillbaka! Webbdagarna Stockholm 19-20 mars, Boka nu!


På tredje plats kom SL:s nuvarande leverantör Evry med Tieto på fjärde plats och det som när anbudet lämnades in hette DGC Access på femte plats.

DXC, Evry och DGC har samtliga valt att ta ärendet till Förvaltningsrätten då man anser att upphandlingen inte har gått rätt till.

Jonna Enerskog verkar dock inte alltför stressad över att det drar ut på tiden.

– Det var absolut en risk vi räknade med och såg som högst trolig. Det är en så pass stor affär så vi vet att många är intresserade, säger hon.

Hur ser tidsplanen ut framöver?

– Det ligger hos Förvaltningsrätten nu. Skriftväxlingen avslutades i december så vi hoppas på att det kommer en dom under våren.

Det tidigare avtalet med Evry löper ut den 31 december i år, och fram till dess räknar Jonna Enerskog med att allt är klart

– Ja, det är vår förhoppning. Det beror så klart på vad domstolen kommer fram till. Vi hoppas kunna komma i mål med ett driftavtal som ersätter det vi har med Evry när det löper ut, oavsett vem det blir.

Läs också:
Miljarder på spel när SL jagar ny it-leverantör efter Evry
En app i tunnelbanan – CGI vill hjälpa till i den vanliga vardan