Utöver de cirka 40 olika partner som engagerat sig i den nya satsningen var även energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman på plats för att öppna centret, vars huvudfinansiär är innovationsmyndigheten Vinnova.

– Sverige behöver kraftsamla på forskning och innovation inom AI för att stärka vår långsiktiga konkurrenskraft och våra möjligheter att utveckla nya lösningar som möter viktiga behov i samhället. AI Innovation of Sweden är en viktig pusselbit eftersom det handlar om en nationellt sammanhängande struktur med flera geografiska noder. Nu är den första, västra noden på plats. Tillsammans med övriga noder med olika profil bidrar detta initiativ till att flytta fram Sveriges position, säger Vinnovas generaldirektör Darja Isaksson.

En viktig del av satsningen på ökad AI-kompetens i Sverige är också lanseringen av den fria online-utbildningen Elements of AI. Det är Helsingfors universitet och finska konsultbolaget Reaktor som ligger bakom och på det nya centret finns stor vilja att hämta inspiration från vårt östra grannland.

Missa inte Branschkollen – nyhetsbrevet för den svenska it-branschen.
Teckna en gratis prenumeration här.

Hittills har totalt 130 000 studenter påbörjat kursen och Vinnova finansierar översättningen till svenska samt står för lanseringen medan AI Innovation of Sweden koordinerar engagemanget från svensk industri, akademi och offentlig sektor.

– Då AI påverkar alla är en av de viktigaste frågorna att öka förståelsen för och kunskapen om AI. Med Elements of AI kommer vi signifikant kunna höja AI-kompetensen i Sverige. Jag ser fram emot utmaningen och att få ännu fler i Sverige att ta kursen än i Finland, säger Fredrik Heintz, AI-forskare vid Linköpings universitet som blir akademisk partner i Elements of AI.

Bland de 40-talet partner som är med finns även många av de större konsultbolagen. För dem är det här givetvis ett sätt att knyta till sig hett eftertraktad kompetens inom det som troligen är branschens hetaste område just nu. Men det finns många andra viktiga aspekter med att den nationella AI-satsningen nu är igång.

– Vi har saknat en samlingsplats där olika aktörer kan börja samarbeta. Vi har ibland försökt att knyta upp olika kunder och partner på eget initiativ, men det är svårt att få igång något gemensamt där man kan dra nytta av varandras kunnande, säger Robin Blomquist, ansvarig för Innovation & Corporate Strategy på Evry, som är ett av de konsultbolag som finns med.

ai center
"Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter. AI Innovation of Sweden är en viktig del i att göra verklighet av det", säger digitaliseringsminster Anders Ygeman.

– Det är oerhört viktigt att våga öppna upp och köra saker tillsammans. Strategiskt är det superviktigt. Redan igår etablerades det nya typer av samarbeten som inte hade kommit till skott med annars. Vi jobbar både med de stora aktörerna och en del nischade aktörer och vi har alla en gemensam kunskapsresa vi behöver göra, fortsätter han.

Efter att tekniken stått och stampat ett tag börjar AI få allt mer genomslag, och Robin Blomquist tror att det är helt rätt tillfälle att dra igång nu.

– Nu är alla mogna om att prata om de konkreta resultat som AI kan ge. Vi har insett att för att få till leveranser av AI brett så måste vi kunna lita på AI:n och ha en förståelse av vad det innebär. Nu har vi en nationell samlingsplats där akademi, stat och näringsliv kan samarbeta ur ett affärsperspektiv och det kommer att underlätta, säger han.

Ett annat bolag som är med är svenskgrundade men San Francisco-baserade Seal, som har ett stort antal utvecklare i Göteborg som bland annat jobbar med att hjälpa storföretag att via dataanalys söka fram kontrakt. Bolaget hoppas också kunna bidra till och dra nytta av det nya centrets innovation.

– Som en stor aktör inom Enterprise AI ser vårt utvecklingsteam i Göteborg fram emot att vara en aktiv del i de samarbetsprogram som AI Innovation Sweden satsar på. Vi är glada över att stödja det här initiativet som ska främja artificiell intelligens både i och utanför Sverige, säger Kevin Gidney, grundare och chefstekniker för Seal Software.

Läs också:
Konsultjätten om statens stora AI-satsning: ”sätter Sverige på AI-kartan”
Ygeman i stor intervju: ”Sverige ska flytta fram positionerna inom AI”