Häromdagen konstaterade vi att branschen konsolideras för fullt just nu, till stor del uppbackat av ett allt mer it-hungrigt riskkapital. Och redan idag kommer nästa investering. Det är norska Norvestor som återigen satsar svenskt.

Den här gången är det storsatsande Xllnc Group, som under sin resa köpt såväl Timetech som klassikern Supplies Team. Norvestor kliver in som ny huvudägare genom att köpa 55 procent av bolaget medan ledningen och anställda kommer att hålla kvar de återstående aktierna.

Xllnc jobbar främst med det som kallas lifecycle management, där man under devisen service-as-a-service hjälper organisationer att utvärdera sina it-behov, framtida planer, upphandlingar och finansiering, utöver att konfigurera it-utrustning.

– Xllnc ser investeringen från Norvestor som en viktig del av vår strategiska tillväxtplan och fortsätter vår utveckling mot att bli den ledande leverantören av it-tillgångar i Norden. Att välja Norvestor som partner blev naturlig eftersom vi delar samma ambitioner och perspektiv på den nordiska it-marknaden, och de är en av Nordens mest välrenommerade och starka ekonomiska partner, säger Xllnc vd Martin Backman.

– Vi har följt utvecklingen av olika as-a-service-modeller på it-scenen i många år. Xllnc har byggt en enastående serviceinriktad kultur och en stark ledningsgrupp som vi är glada över att kunna samarbeta med för att fortsätta utveckla företaget, säger Henning Vold, partner på Norvestor Equity om investeringen.

I samband med investeringen blir också Christer Wallberg ny styrelseordförande för Xllnc-koncernen.

Norvestor har sedan tidigare investerat i två andra svenska bolag i branschen, Netnordic och IT Gården.

Läs också: 
Supplies Supplies! Nu köps snart 100-åriga branschklassikern upp
Köpa eller bli uppköpt – därför konsolideras it-branschen i rasande fart