I början av februari för fem år sedan tog Satya Nadella över som vd på Microsoft efter Steve Ballmer och de flesta är väl i dag överens om att bytet var ett lyckokast för företaget. Om man använder börskursen som mått har Microsofts aktie under de fem åren med Nadella vid rodret långt mer än fördubblats från runt 40 dollar till över 100 dollar efter att den hade legat i princip stilla under tio år.
Det är ingen överdrift att påstå att Nadella stöpt om bolaget. Nu är fokus är på molnet i stället för licensierad programvara. De har gjort strategiska vägval som att omfamna öppen källkod och öppna API:er, och inlett samarbeten med andra stora leverantörer som tidigare uppfattades som fiender.
När vi ringer runt till personer i den svenska branschen med stor erfarenhet av Microsoft så återkommer de till detta: Att det som Nadella framför allt fört med sig in på företaget är öppenhet – och det har i sin tur gjort det enklare för partners att utveckla nya tjänster över olika plattformar.
– Det handlar dels om svängningen ifråga om open source, och att det inte är något läskigt längre, säger Ove Bristrand, vd för systemintegratören Netintegrate. Steve Ballmer var ju inte särskilt förtjust i det, men i dag är Microsoft en av de största bidragsgivarna till open source-communityn. Det har bland annat inneburit att man inte är lika beroende av .Net längre.
Det här var en helomvändning från Microsofts sida. Företrädaren Steve Ballmer hade kallat Linux för en cancer tidigare i ett uppmärksammat uttalande.
– Detta tillsammans med att man har satsat på öppna API:er, vilket gör att man kan integrera Microsofttjänster med andra tjänster, har varit de viktigaste sakerna som Nadella har bidragit med som jag ser det. Det har ökat integrationsmöjligheterna med alla möjliga data, och det har underlättat för partners att utveckla nya lösningar snabbt, och för att digitalisera affärsprocesser.
Ove Bristrand fortsätter:
– Det har också lagt grunden för ett helt nytt produktområde i form av Power-platformen, som gör att man bland annat kan koppla samman vanliga line of business-system med Microsofts system.
Under Satya Nadella har Microsoft också fått bättre relationer med andra stora it-leverantörer som till exempel Apple och Oracle. Det säger Bo Bauhn vd för sytemintegratören Retune och ordförande i Microsofts partnerorganisation IAMCP.
– Under Steve Ballmers tid fanns hoten överallt. Attityden var att ”vi är bäst och Apple och Oracle är fiender". Där kom Nadella in med ett annat tänk. Microsoft blev mer ödmjukt.
– Ta relationen till Apple. I stället för att se det som en fiende så började Microsoft ställa sig frågan: Om vi gör en väldigt bra produkt till Mac-datorer så kanske vi kan få ut Office till alla Mac. Då kunde de lägga beslag på andra tjänster i stället för att tappa hela den marknaden. På samma sätt har Microsoft öppnat upp mot Oracle och andra stora leverantörer.
Satya Nadella har också haft en tydlig förvärvsstrategi – och genomfört stora uppköp som av Linkedin och Github. Det senare uppköpet är för övrigt också ett exempel på Nadellas förkärlek för Linux, då mycket av innehållet på Github är kod som är designad för att köra på Linuxbaserade operativsystem.
Microsoft har etablerat sig som den näst största leverantören inom publika moln med sin Azure-plattform. Den här plattformen har haft en tillväxt på runt 100 procent de senaste åren även om det avtagit de senaste kvartalen – och det finns analytiker som tror att Azure går om affärsområdet Windows i omsättning redan 2021.
Med andra ord är förändringen fortfarande i full gång.
Läs mer:
Microsoft är nu värderat högre än Google
Microsoft tar upp kampen med Amazon om smarta butiker
Missa inte Branschkollen – nyhetsbrevet för den svenska it-branschen. Teckna en gratis prenumeration här.