Nu har en uppgörelse nåtts inom EU om nya regler för upphovsrätt på nätet. De ska ersätta de nuvarande som infördes i början på 00-talet. Tanken är att de nya reglerna ska stärka upphovsrätten och ge upphovsmakare större ersättning när deras arbete används.

Det här skriver EU-parlamentet i ett pressmeddelande.

Som debatten har gått hittills har stora plattformar som Facebook, Google och Youtube inte behövt ta tillräckligt mycket ansvar för det som läggs ut på deras plattformar, anser förespråkarna för de här nya reglerna. Motståndarna är dock många och menar att det begränsar yttrandefriheten på nätet.

Nu kommer de här plattformarna, enligt uppgörelsen, behöva betala avgifter för den sortens länkning. Samtidigt kan regleringarna innebära större kostnader för till exempel mindre företag, som behöver investera för att förebygga att upphovsrättsskyddat material sprids via deras plattform. Sajter som Wikipedia, som inte är kommersiella, undantas och kraven ska vara lägre för startup-plattformar. Även open source-plattformen Github undantas, uppger de i pressmeddelandet.

Memes, gif-bilder och utdrag ur journalistiska texter så länge de är ”väldigt korta” ska också kunna delas fritt.

– Det här avtalet är ett viktigt steg framåt för att korrigera en situation som har gjort så att ett fåtal företag kan tjäna stora summor utan att ge ordentlig ersättning till de tusentals innehållskapare och journalister vars arbete de är beroende av, säger Axel Voss, den tyske kristdemokrat som fört fram EU-parlamentets linje.

Samtidigt möts de nya reglerna av skarp kritik. Cecilia Wikström, Europaparlamentariker (L), säger till exempel i en kommentar till uppgörelsen:

– Enligt de uppgifter som har presenterats om gårdagens uppgörelse kring EU:s nya upphovsrättslagstiftning behålls både länkskatten och i praktiken även kraven på uppladdningsfilter. Det skulle i så fall innebära en oacceptabel reglering som i praktiken riskerar att skapa stora inskränkningar i friheten på internet för helt laglydiga medborgare och företag. En sådan reglering kommer jag under inga omständigheter att rösta för i Europaparlamentet.

Överenskommelsen ska formellt godkännas av ministerrådet och av EU-parlamentet, vilket beräknas ske före EU-valet i maj.

Läs mer: 
Snart avgörs slaget om EU:s digitala upphovsrätt


Sveriges största event inom digitala affärer är tillbaka! Webbdagarna Stockholm 19-20 mars. Boka nu!