Redan i somras kunde vi konstatera att den beryktade pc-döden var död. Och trenden har hållit i sig under hela året. Inte minst på företagssidan, där försäljningen har exploderat under 2018.

Enligt IDC:s siffror har tillväxten i antalet enheter varit 7,1 procent, vilket i sig är en kraftig tillväxtsiffra. Men den verkliga effekten hittar vi om man mäter marknaden utifrån värde. Då var tillväxten under 2018 uppe på hela 18,9 procent.

Den enda delkategori som minskat under året är plattor, eller som det heter på IDC-språk Slate Tablet, som har minskat med 13,4 procent i värde. Men det är också den omsättningsmässigt minsta kategorin. Den största delkategorin Notebook har vuxit i värde med 28,6 procent.

Notebooks

Martin Sundblad, analyschef på IDC, säger att det går att se tydliga mönster i pc-marknadens utveckling, där 2018 har varit ett tydligt skutt uppåt.

– Pc-marknaden växer ryckvis, med långa perioder av långsam tillväxt. På senare tid har vi haft två ryck, ett 2014, då supporten för XP avslutades, och nu 2017/2018 när de större företagen växlar till Windows 10, säger han och benar ut var det vuxit mest:

– Tillväxten för 2018 kommer från offentlig verksamhet och storföretag som uppgraderar till större och mer kraftfulla maskiner när de ändå byter operativsystem. Detta tillsammans med oro för säkerhetsluckor har drivit på bytet.

Skol-pc-sidan har också vuxit men endast med några procent, så det faktum att det är större organisationer som ligger bakom det mesta av tillväxten kan ses som en förklaring till att värdet ökar mer än volymen. Men det finns givetvis fler orsaker till det.

– Trenden att byta till dyrare notebooks har pågått sen 2015. Företag och myndigheter har låtit kostnaden per enhet öka med 40 procent. Ökningen av pris per enhet drivs också av formfaktorn. När Apple introducerat nya modeller med högre pris har övriga marknaden hängt med, säger Martin Sundblad.

Läs också: 
Glöm pc-döden – nu går försäljningen bättre än någonsin


Missa inte Branschkollen – nyhetsbrevet för den svenska it-branschen. Teckna en gratis prenumeration här.