SJ har rullat igång ett flerårigt digitaliseringsarbete som ska genomsyra hela verksamheten – den egna personalen, tågen och resenärerna. Det här ska leda till alltifrån att servicearbetet ska löpa snabbare genom att de kan 3D-printa reservdelar i tågen till att resenärerna nu kan se vid vilket läge på perrongen deras vagn kommer in genom nya funktioner i mobilappen.

Claes Lindholtz som är ansvarig för SJ:s digitala transformation ger ytterligare exempel:

– Nu släpper vi en funktion i SJ Labs-appen där kunderna i realtid kan se exakt var tåget de ska åka med befinner sig, hur snabbt tåget kör och när det kommer in på stationen. Detta genom att använda gps-signalerna på förarnas surfplattor. Märker vi att det fungerar flyttar vi ut funktionerna till den vanliga appen.

Claes Lindholtz
Claes Lindholtz är ansvarig för SJ:s digitala transformation.

– Ett annat exempel är anslutningsfunktionen där man kan se vilka bussar eller annan lokaltrafik som går från den station man kliver av på och där man också kan köpa bussbiljetten från vår app.

Ett tjugotal sådana här projekt pågår på företaget. Målsättningen med det här arbetet är att i slutänden göra SJ till ”ett av Sveriges mest digitala företag”, och det medför stora förändringar också internt på företaget.

– Som det är nu är vi inne i fasen att förbättra oss själva och sättet vi arbetar på. Det pågår projekt om alltifrån hur tågen ska städas till nya sätt för trafikledningen att arbeta. Mycket handlar om att gå från papper och penna till det digitala.

Claes Lindholtz berättar att en nyckel i det här är att engagera hela företaget.

– Digitaliseringen handlar ju mer om människor än om teknik, och det gäller att få med sig människorna. Medarbetare använder ofta mer teknik privat än på jobbet. Om vi ger dem rätt förutsättningar och rätt verktyg så kan det här blomma ut.

För att snabba på digitaliseringen och göra företaget mer agilt har medarbetarna på it-avdelningen rent fysiskt flyttat ihop med den övriga verksamheten som till exempel försäljning. De har också bildat ett ”core-team” med nyckelpersoner som har det övergripande ansvaret.

– Man måste involvera medarbetarna. Många är duktiga på det de gör, men har inte koll på den senaste tekniken. Därför utbildar vi våra anställda i de här teknikerna. Det har gjort att medarbetarna själva kommit fram med massa bra idéer om hur de vill jobba. Till exempel när vi nu får in nya X2000-tåg så har vi byggt upp VR-rum runt om i Sverige där personalen kan öva – detta efter en idé från anställda.

Förutom från egna personalen kommer innovationen och idéer utifrån, från andra företag, och då inte i första hand från liknande företag.

– Vi tittar naturligtvis på andra företag också, inte nödvändigtvis i vår bransch, utan mer på företag i andra branscher. Jag tycker att retail och telekom kommit långt.

Vilka nya tekniker är då mest intressanta?

– För oss är IoT otroligt viktigt. Genom den tekniken kan vi mäta hur varje komponent i vagnarna mår och hålla oss uppdaterade om statusen. Andra viktiga tekniker är 3D-printing och VR. Den förra använder vi bland annat för att printa ut reservdelar och den senare är viktig i utbildningssyfte.

– I övrigt går vi över till Office 365 nu som har väldigt bra verktyg för samarbete i form av Teams, Yammer och Sharepont. Vi arbetar också mer med mjukvarurobotar, till exempel när vi hanterar gruppbokningar.

Läs mer: 
Hellre mer data än fler bilar – digitaliseringen ger taxijätten en skjuts
Topp100 2018: Här är årets bästa svenska sajt


Sveriges största event inom digitala affärer är tillbaka! Webbdagarna Stockholm 19-20 mars. Boka nu!