Marknaden för det publika molnet hade sammantaget ännu ett mycket starkt kvartal – med en tillväxt på 46 procent under perioden oktober till december. Det innebär en total omsättning på 23 miljarder dollar. Detta enligt en sammanställning från analyshuset Canalys.

Det här gör molnet till en av de viktigaste sektorerna i it-industrin, inte bara utifrån tillväxten utan också storleksmässigt, konstaterar Canalys.

Amazon Web Services kvarstår som marknadsledare med en andel på 32 procent av den totala marknaden. Microsofts Azure ökade marknadsandelarna från 14 procent till 16 procent.

Google Cloud uppnådde för första gången en andel på nio procent och Alibaba behöll sin marknadsandel på fyra procent under fjärde kvartalet.

– Molnleverantörerna har de nyckelkomponenter som behövs för att stödja företagens digitala transformation, vad gäller att bygga nya kundupplevelser, rulla ut IoT och använda big data och analyser för bättre insikter samt maskininlärning och AI för automation, säger Matthew Ball, analytiker på Canalys.

– Marknadsdynamiken har förändrats de senaste tolv månaderna med mer verksamheter som vill ha multicloud- och hybridmolnslösningar för att utnyttja styrkan hos olika leverantörer, beroende på vad man har för krav på applikationer och data, vilka regler som gäller, kostnad och prestanda.

Tydligt är också att kanalpartners när det gäller molntjänster är av växande betydelse som ett direkt resultat av de här trenderna, särskilt när det gäller att förstå kundernas krav. Partners kan rekommendera tjänster, sköta utrullningar och integration. Dessutom är det bra att ha partners för att hantera flera molntjänster.

– Molnleverantörerna lägger större vikt vid att bygga partnerprogram också för att hitta fram till nätverken bortom de största integratörerna, särskilt som de utvidgar sig mot små och medelstora företag, säger Alastair Edwards, analytiker på Canalys. Vi tror att den andel av molnmarknaden som hanteras av partners kommer att öka under 2019.

Så här ser marknaden för molninfrastruktur ut för helåret 2018

Leverantör Marknadsandel Tillväxt
AWS 31,7 % 47,1 %
Microsoft Azure 16,8 % 82,4 %
Google Cloud 6,8 % 93,9 %
Alibaba Cloud 3,2 % 91,8 %
IBM Cloud 3,1 % 17,6 %

Läs också: 
Fem år som vd – så har Satya Nadella stöpt om Microsoft
Googles nya molnchef på offensiven: ”Ska konkurrera mycket mer aggressivt”