I dag avslöjar vår reporter Lars Dobos ett integritetshaveri som saknar motstycke. 2,7 miljoner inspelade telefonsamtal till den nationella sjukvårdsupplysningen 1177 Vårdguiden har legat helt oskyddade på en webbserver – helt öppet för vem som helst med en webbläsare att lyssna på. Omfattningen är nästan ofattbar.

Det är telefonsamtal av den mest integritetskänsliga art: oroliga människor som ber sjukvården om råd, föräldrar som berättar om sina sjuka barn.

Hur länge ljudfilerna legat öppet tillgängliga kan vi inte svara på, ej heller vilka som skaffat sig tillgång till filerna. Computer Sweden har genomfört granskningen med etiken i första rummet – vi har arbetat så snabbt vi bara kunnat för att minska allmänhetens exponering och vi har sett till att den aktuella sidan säkrats innan vi i dag publicerar det vi vet.

Samtidigt har det varit nödvändigt för oss att ta del av mycket integritetskänsliga uppgifter för att verifiera innehållet och omfattningen. Vi har lyssnat på några få samtal och vi har genomfört en automatisk skanning av samtliga filer på servern för att räkna både antalet samtal och antalet telefonnummer som förekommer i databasen.

Hur det värsta svenska integritetshaveriet i mannaminne kunnat hända behöver nu givetvis utredas grundligt av myndigheterna. Det vi vet är att det tekniska felet legat hos leverantören Voice Integrate, men ansvarsfrågan går via Medicall och Medhelp ända upp till Inera, det region- och kommunägda bolag som samordnar regionernas arbetet med 1177 Vårdguiden.

Läs också:
Enkelt stänga av kylarna på Ica – ligger vidöppna på internet
Vi hackade ett Google-konto på fem minuter – tack vare teleoperatörens slarv