Som Computer Sweden avslöjade under måndagen har miljontals samtal till 1177 Vårdguiden legat på en öppen server på internet under flera år. Katarina Tullstedt som är enhetschef på Datainspektionen säger att hon inte känner till något liknande fall i Sverige, någonsin.

– Det ser allvarligt ut, när man läser artikeln: Det är känsliga uppgifter, det har pågått under lång tid och det berör många personer.

Det här kommer efter att inte minst EU skärpt kraven på hur man får handskas med personuppgifter

Katarina Tullstedt
Foto: DatainspektionenKatarina Tullstedt.

På en öppen webbserver, helt utan lösenordsskydd eller annan säkerhet, har Computer Sweden hittat 2,7 miljoner inspelade samtal till rådgivningsnumret 1177.

Vilka regler kan det tänkas att man brutit mot i det här?

– Jag kan inte uttala mig om det enskilda fallet i det här läget, men generellt kan sägas att som personuppgiftsansvarig så är man ansvarig för att skydda personuppgifter, både enligt GDPR och patiendatalagen.

Katarina Tullstedt tillägger att patientdata är särskilt känsliga och viktiga att skydda.

– Det är ännu högre säkerhetskrav på patientdata än på andra uppgifter, eftersom det rör känsligare personuppgifter.

Det är ännu högre säkerhetskrav på patientdata än på andra uppgifter

Vad kommer ni att vidta för åtgärder nu?

– När sådant här sker måste man som personuppgiftsansvarig anmäla det till oss enligt GDPR. I det här fallet är det vårdgivaren som är ansvarig för patienternas uppgifter. Vi utgår från att det kommer anmälningar nu, och då får vi titta på det här ärendet.

Computer Sweden har även sökt socialminister Lena Hallengren (S) för en kommentar efter avslöjandet.

– Just nu håller vi på och undersöker vad som hänt och omfattningen av det. Vi kommer att återkomma när vi vet mer, säger hennes pressekreterare Joakim Spångberg.

På tisdagsförmiddagen gick Datainspektionen ut med att de ska granska 1177 Vårdguiden.

”Datainspektionen ser allvarligt på de uppgifter i massmedia som gör gällande att en stor mängd inspelade samtal till 1177 Vårdguiden har legat oskyddade på internet. Myndigheten avser att granska det som uppges ha skett”, uppger myndigheten i ett uttalande på sin webbplats.

Läs också:
”Värsta svenska integritetshaveriet i mannaminne”
Enkelt stänga av kylarna på Ica – ligger vidöppna på internet