Diskussionen kring om Huawei ska få bygga 5g-nät i EU rullar vidare. Och enligt Andrus Ansip, EU-kommissionär för den digitala inre marknaden, är det nödvändigt att EU gör en riskbedömning trots att man inte har några bevis för att den kinesiska telekomjätten används för att spionera åt kinesiska staten rapporterar Reuters.

– Ja, vi måste göra en riskbedömning. De säger att det inte finns tydliga bevis. Tyvärr, det är ett annat ämne, sa han vid en cybersäkerhetskonferens i veckan.

Det som oroar är den nya kinesiska underrättelselagen som säger att privatpersoner och privata företag måste samarbeta med den kinesiska staten.

– På grund av dessa underrättelselagar så måste vi ta till riskbedömning. Det är för sent för oss när det väl finns tydliga bevis tillgängliga för allmänheten.

Från Huaweis sida dementeras regelbundet att de skulle spionera åt Kina. I en intervju med grundaren Ren Zhengfei nyligen sa han att svaret skulle bli nej om Peking bad om känslig information kring Huaweis kunder.

– Det finns ingen lag i Kina som kräver att företag installerar obligatoriska bakdörrar, säger han.

Läs också: 
Huawei räds inte övervakning från EU
USA trycker på EU om att stoppa Huawei