Höga spektrumavgifter, osäkerhet kring regelverken och dåligt med investeringar är det som hämmar Europas 5g-utrullning snarare än oro för säkerheten i kinesisk utrustning. Det sa Ericssons vd Börje Ekholm när han talade vid Mobile World Congress i Barcelona i dag, rapporterar Reuters.

– Debatten blir ofta att det är bristen på teknik hos operatörerna som drar ner Europas tempo. Men så är det inte. Verkligheten är att mindre än hälften av de europeiska länderna har gett tillgång till spektrum för 5g. Det är en stor osäkerhet kring hur mycket det kommer att kosta, säger han.

Ericsson har tidigare förutspått att antalet 5g-användare i världen är uppe i 1,5 miljarder om fem år, 2024. Nordamerika och Asien beräknas gå först men man räknar med att 5g kommer att stå för 30 procent av de västeuropeiska abonnemangen vid den tiden.

Börje Ekholm tog inte ställning i den känsliga frågan om kinesiska Huawei bör utestängas från att bygga 5g – något som USA uppmanar Europa att göra med argumentet att utrustningen kan användas av Kina för att spionera.

Läs också: 
Ericsson fortsätter 5g-satsa – köper tyskt antennföretag
Nu rustar konsultjättarna för rally på en snabbt växande 5G-marknad