På senare tid har flera av de amerikanska teknikjättarna fått kritik för att de gör affärer med det amerikanska försvaret. Mycket handlar om den enorma molnupphandling som Pentagon nu genomför och som är värd 10 miljarder dollar – drygt 93 miljarder kronor.

Bland annat har Google dragit sig ur den affären och företaget har också stoppat ett AI-samarbete med Pentagon.

Men Microsoft backar inte. Nyligen skrev företaget kontrakt med den amerikanska militären om att anpassa sin Hololenshjälm för att kunna användas av soldater. 100 000 AR-hjälmar ska levereras och affären är värd 480 miljoner dollar, nästan 4,5 miljarder kronor.

Internt cirkulerar nu ett brev där medarbetare protesterar mot att Microsoft låter den amerikanska militären ta del av tekniken. Något som vd Satya Nadella har en annan syn på.

– Vi fattade ett principiellt beslut att vi inte kommer att hålla tillbaka tekniken från institutioner som vi har valt i demokratier för att skydda de friheter vi värnar, säger han till CNN Business på Mobile World Congress.

– Det handlar inte om ett enda företag tar till godtyckliga åtgärder, det handlar inte om 50 personer eller 100 personer eller till och med 100 000 personer i ett företag. Det handlar egentligen om att som företag vara en ansvarig medborgare i en demokrati.

Samtidigt lägger Satya Nadella till att Microsoft varit väldigt transparent kring sitt beslut och att dialogen med de anställda fortsätter.

Läs också: 
Trots Googles sorti: Amazon ser inga problem med Pentagons megaaffär
Oracle tar strid om Pentagons megaaffär