Jazz Networks, som lanserade sina produkter förra året, gick segrande ur den prestigefulla tävlingen Insider Threat Attack som arrangeras av Dreamport, som grundats av amerikanska försvarets gren inom cybersäkerhet US Cybercom.

– Vi fick veta i fredags morse att vi har vunnit det här och det är så klart en stor framgång för ett litet norskt bolag. Det är också kul att det lilla specialiserade bolaget sopar banan med stora spelare som IBM, Crowdstrike och Splunk, säger svenske Andres Portillo, som är vd för Jazz Networks i Norra Europa.

Sopar banan med stora spelare som IBM, Crowdstrike och Splunk

Han har ett förflutet på bolag som Tandberg, Cisco och Acano och säger att Jazz Networks håller på att etablera sig i Sverige för fullt. Hittills har man fyra personer ombord, och än så länge åtta partner verksamma på den svenska marknaden.

Tävlingen gick ut på att i realtid identifiera insiderhot i ett simulerat slagfält. Syftet var att belysa lösningar inom det som kallas user activity monitoring, det vill säga realtidsanalys av datakällor för att upptäcka avvikelser.

I en miljö av sammankopplade Windows- och Linuxmaskiner användes mänskliga aktörer, som hade fått i uppdrag att bete sig illa och utföra otillåtna handlingar under slumpmässiga delar av tävlingens gång. De deltagande bolagen hade uppgiften att spåra de otillåtna handlingarna så snabbt som möjligt.

Jazz Networks plattform jobbar med maskininlärningsalgoritmer för att upptäcka avvikelser i användarnas beteende. Efter att ovanliga ageranden upptäckts och samlats in kan man sedan återskapa de händelser som ligger bakom attacken, samt även identifiera vem som ligger bakom. Och vid tävlingens slut var Jazz Networks högst rankat i sju kategorier, bland annat flest detekterade attacker, skadliga och misstänksamma usb-enheter anslutna till nätverket och bästa insats överlag.

– Vissa verktyg är bättre lämpade för incidenthantering, och andra för detektering, men Jazz har en mångsidighet som möjliggör båda dessa delar. Anledningen till att vi utmärkte oss var vår förmåga att automatiskt detektera och kontextualisera de misstänkta händelserna, och slutligen avgöra användarens intention bakom attacken, säger Jazz Networks vd Hani Mustafa.


Missa inte Branschkollen – nyhetsbrevet för den svenska it-branschen. Teckna en gratis prenumeration här.