Digitaliseringen öppnar nya dörrar varje dag, både tekniskt och geografiskt. Till exempel har Netflix nyligen köpt rättigheterna till en av världens största filmer, Wandering Earth, som på mindre än två veckor dragit in över en halv miljard dollar – nivåer som placerar den i samma liga som Black Panther och Avengers: Infinity War.

Så långt är den bara en i raden av alla framgångsrika blockbusters. Men det spännande i sammanhanget är att filmen är kinesisk och att intäkterna hittills bara kommer från den kinesiska marknaden. Nu ska Netflix göra den påkostade sci-fi-filmen global, till skillnad från tidigare kinesiska kassasuccéer som sällan nått utanför landets gränser. 

Hollywood utmanas från flera håll

Det här är spännande av många skäl. Dels därför att ett amerikanskt bolag blir en del av den kinesiska filmindustrins distributionsapparat, dels att detta kan vara ytterligare en milstolpe i hur olika traditioner av storytelling möts och blandas.

Fram till idag har den amerikanska kulturen och livsstilen framgångsrikt sålts in via Hollywoods drömfabrik. När underhållningsbranschen nu successivt blir global förändras detta i grunden. Hollywoods storytelling blandas med det kinesiska sättet att berätta historier, med nya typer av dramaturgier, hjältar och symboler. 

Det här är en artikel från Expert Network »

Som ytterligare pusselbit har vi EU:s direktiv för audiovisuella medietjänster som nyligen trädde i kraft. När den är implementerad tvingas aktörer som Netflix, HBO och Amazon producera 30 procent av sitt innehåll inom EU. Även det kommer att leda till ökad mångfald i den underhållning vi konsumerar.

Det finns fler exempel på hur olika tekniker och underhållningskanaler möts. Tar vi till exempel in kinesiska appar som Tik Tok (före detta Musica.ly) och WeChat i ekvationen blir blandningen än mer påtaglig. Båda apparna verkar ha knäckt koden för hur man ska bli populär i väst med miljontals användare som följd. Det leder förstås till ändrade konsumentbeteenden och att företag får lära sig nya kommunikationsvägar.

Nya krav på marknadsförare

För oss som arbetar med kommunikation och marknadsföring är det här flera exempel på hur globaliseringen och digitaliseringen skapar nya, spännande förutsättningar. Reglerna skrivs om – inte bara för integritet och hur vi får sända kommunikation, utan också för hur själva kommunikationen behöver utformas för att passa in och tas väl emot.

Reklamfilmens död har förutspåtts länge, så den dörren ska jag inte slå in. Men oavsett hur reklamen sänds framöver blir den sannolikt mer global i sin ton och utformning. Detta eftersom publiken i större utsträckning kommer att identifiera sig med en större värld. Då blir det vår uppgift som marknadsförare att kunna följa med när nya dörrar öppnas och fortsätta att vara relevanta på mottagarens villkor.

Läs mer:
EU:s krav på Netflix: en tredjedel av innehållet måste produceras i Europa
”Kan du konkurrera med framtiden?”

Fakta

Befattning: Chief Marketing Officer
Företag: Hypergene
Linkedin: Robin Askelöf
Twitter: @askelof
E-post: robin.askelof@hypergene.se
Expertområden: Marknadsföring, kommunikation, förändring, tillväxtbolag, varumärken.
Bakgrund: Har jobbat med kommunikation och varumärken i 18 år i flera branscher, mest inom it-branschen. Har lång erfarenhet av att driva förändringar – för egen kraft, genom coaching och träning av nyckelpersoner i förändringsarbetet.