Under tre timmar ska Meng Wanzhou ha blivit kvarhållen, genomsökt och förhörd i strid med sina konstitutionella rättigheter i samband med gripandet i början av december. Det hävdar hennes advokater som nu stämmer den kanadensiska staten, tull- och gränsmyndighet och den federala polisen, rapporterar Reuters.

Enligt advokaterna ska det sätt som polisen såg till att få bevis och information innebär allvarliga brott mot den kanadensiska konstitutionen. De anser också att tjänstemännen från gränsmyndigheten medvetet försenade gripandet och därför olagligt spärrade in henne och förhörde henne för att komma över bevis innan hon anhölls först efter tre timmar.

Av den stämningsansökan som lämnats in framgår att Meng Wanzhou ska ha beordrats att lämna över sin elektroniska utrustning och lösenord till gränsmyndighetens tjänstemän som ska ha gått igenom innehållet. Även hennes bagage genomsöktes. Allt i strid med hennes lagliga rätt till personlig integritet enligt advokaterna.

Meng Wanzhou är fri mot borgen men ska i veckan inställa sig i domstol för att få ett datum bestämt för det kommande utlämningsförhöret där det ska beslutas om hon ska utlämnas till USA.

Läs också: 
USA tar till storsläggan – åtalar Huawei
Huaweis grundare nekar till spionanklagelser – prisar Trump