Danica Kragic, professor i datalogi på KTH, är på förslag att väljas in i H&M:s styrelse i maj.

I ett pressmeddelande gör styrelseordföranden Stefan Persson klart att man hoppas kunan använda sig av hennes kompetens inom datavetenskap och AI inom ”robotisering, logistik, återvinning men även inom mode och shoppingupplevelsen”.

Men det är inte alla storbolag som har tillgång till digital kompetens i sina styrelser konstaterar Cecilia Bernard, vd för digitalbyrån Making Waves som ofta arbetar mot styrelser och också stöttar vd:ar med att ta fram digitala produkter och tjänster.

– Sverige ligger i digital framkant och har en massa fantastiska startups ­– då är det märkligt att storbolagens styrelser ofta inte har någon digital spetskompetens trots att det finns så många kompetenta människor.

För att råda bot på detta tog Making Waves redan förra året fram en lista på 50 personer med digital kompetens – de ska vara framstående i sin bransch, ha digital expertis och god rådgivningsförmåga.

I år tar man konceptet ett steg längre och startar en utbildning för dem tillsammans med Styrelseakademien som just arbetar med utbildningar för styrelsearbete. Utbildningen drar igång i april och sker vid fyra tillfällen.

Förhoppningen är att utbildningen snabbt ska kunna leda till att få ut techtalanger i styrelserummen.

– Vi har sagt att vi skulle utbilda tio personer men vi har redan fått dubbelt så många intresseanmälningar så vi får se om vi får ordna flera omgångar, säger Cecilia Bernard.

– Att det efter en dag skulle vara 25 sökande, av extremt hög kvalitet är ett tydligt svar från techbranschen att de vill hjälpa Sverige i omställningen.

Utbildningen handlar om praktiskt styrelsearbete som man också kommer att få tillämpa på verkliga case.

– Sedan handlar det också om att förstå vad det innebär att sitta i en styrelse och vilka skyldigheter man har, säger Cecilia Bernard.

Läs också:
Så får du med dig styrelsen – här är de 9 bästa knepen
Ny studie visar cio:ns hopplösa roll – blir trögrörlig av föråldrad styrning